Ворожі обстріли Кривого Рогу — безсила лють окупантів від успіхів ЗСУ. Очевидно, що мети не досягнуто: містяни лише сильніше згуртувалися в думці, що немає спільного шляху з колись “братнім народом”.

Незламність має різні вияви — хтось поширює меми, інші їдуть до парку, де прибуває вода, щоб побачити історичну подію та зробити фото. У скрутну хвилину криворіжці зберегти і допитливість, і почуття гумору.

Гірше тим, хто зіткнувся з підтопленням безпосередньо. Утім, і вони не втрачають оптимізму.

“Цоколь високий, вода в дім не потрапила. Хоча в підвалі плаває риба. А сусіди на городах рибу почали збирати”, — зазначає мешканець селища в Інгулецькому районі.

Власники осель, що постраждали унаслідок злочинних дій рФ, мають право на відшкодування.

Як це зробити, розповів юрист Дмитро Смик. Зустріч відбулася в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Будинок Дмитра теж знаходиться неподалік від розливу річки. Вода майже досягла фундаменту. “Ліхтарі горять, люди бігають та фотографують, жаби стрибають. Своєрідний момент”, — ділиться враженнями Дмитро.

Тож що запропонував власникам підтопленого майна юрист?

Можна подати повідомлення про пошкодження майна внаслідок війни. Це робиться у мобільному застосунку Дія, через портал Дія на ПК, шляхом звернення до ЦНАПу або до нотаріуса. З часом можна розраховувати на компенсацію збитків.

Є швидший варіант — місцеві механізми. З понеділка 19 вересня постраждалі будинки будуть обходити комісії від райвиконкомів. Дмитро радить написати заяву на виплату матеріальної допомоги за кошти місцевого бюджету у зв’язку з підтопленням. Це дозволить здійснити ремонт, а також компенсувати збитки за постраждале рухоме майно — меблі, побутову техніку, автотранспорт.

“Ми з початку війни розуміли, що ворог може вдарити по об’єктах критичної інфраструктури, але хотілося вірити, що цього не станеться”, — згадує криворіжець Віталій.

Всі важелі для того, щоб виправити ситуацію, є, й містяни налаштовані діяти.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.