“Хочеться ось так: приїхати і залишитися”, — зітхає Вікторія, переселенка з населеного пункту на півночі Херсонської області.
На жаль, не все так просто. Ольгине було деокуповане ЗСУ влітку, але там і досі небезпечно — ворожа артилерія поки ще лишається в селі неподалік і “прильоти” трапляються часто.

“Жодного цілого будинку немає — всі без дахів; двори — все зруйновано”, — продовжує Вікторія.

Як наслідок, із кількох сотень мешканців на місці лишилися лише двоє відчайдухів.

Завдання проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу” — допомогти українцям, чия нерухомість постраждала від війни, повернути втрачене.

Для цього слід подати повідомлення про пошкоджену або знищену нерухомість. Цю процедуру переселенка обговорила із юристом Дмитром Смиком.

В процесі консультації було:
– вказано категорію руйнувань для майбутнього повідомлення згідно з фото, наданими відвідувачкою
– визначено, на які об’єкти поширюється повідомлення, а на які — ні
– роз’яснено, як чітко описати руйнування
підкреслено важливість збору чеків та іншої документації у разі, якщо господарі захочуть здійснити ремонт “тут і зараз”

Пані Вікторія вразила своєю обізнаністю та завзяттям. Наразі громадянка планує відвідати ЦНАП та подати заявку про пошкодження майна, а також звернутися до поліції з повідомленням про злочин. Адже тема рухомого майна, вкраденого під час окупації, також не знімається з порядку денного.

Сердечно підтримуємо такий ентузіазм!

“Територія деокупована, лінія фронту, сподіватимемося, рухатиметься далі. Шанси на те, що місцева влада запрацює та можна буде налагоджувати життя, високі”, — підсумував Дмитро Смик.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.