“От би знайти в оренду за помірною ціною приватний будинок”, — розмірковує переселенка з мальовничого села на березі Інгульця. Населений пункт окупований, й після стількох років у селі знаходитися у криворізький квартирі некомфортно.

“А нас вже звільнили”, — радісно повідомляє візитерка з Високопілля. Невідомо, коли селище розмінують та відновлять комунікації, але душа вже рветься додому.

Переселенці за кілька місяців мали справу з безліччю викликів, котрі зазвичай не постають роками.

Під час чергової зустрічі з криворізькими юристами, що відбулася 8 вересня, розібрали наступні питання та проблеми:
– “єДопомогу отримати легко лише на папері. Де наші виплати?”
– “Намагалася потрапити у Кривому Розі до лікаря з довідкою ВПО, була відправлена за кораблем”
– “Колишній чоловік має платити аліменти, але я тут, а він у окупації”

– “Одна неправильна літера в документах, й відмовляють у пенсійних виплатах”

На озвучені питання відповіли фахівчині Криворізький місцевий центр з надання БВПД Наталя Кожемяка та Анна Лактюшина. Також громадяни отримали добірку найнеобхідніших контактів та гарячих ліній.

“Право на безоплатну правову допомогу допомагає захистити інші права”, — влучно відзначила Наталя Кожемяка.

Наші воїни — успішні, територія звільняється від нечисті, а тому є спокуса повернутися додому. Але що робити, якщо оселя постраждала від боїв?

Учасники зустрічі отримали чіткий алгоритм, як подати заявку про руйнування через додаток “Дія”, портал “Дія” на ПК, шляхом звернення до ЦНАПу або державного нотаріуса. Приємно було розвіяти деякі сумніви: наприклад, пояснити, що можна скористатися будь-яким ЦНАПом на неокупованій території.

Вільний доступ до юридичної допомоги, можливість мати консультацію — те, що виручить людей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян”.