Життя сіл та містечок на лінії розмежування за останні півроку перетворилося на пекло.

Приміром, неокупована Нововоронцовка відчуває на собі безсилу лють орків, виражену у вогні та металі. “Хтось каже, що снаряд в одне місце не потрапляє двічі? Якби ж то. В дах як мінімум 8 влучань”, — з сумом зауважує Вікторія, переселенка з цього містечка.

По інший бік лінії фронту квітне мародерство “другої армії світу”. Лариса з Великої Олександрівки розповіла, що двері гаража в її домоволодінні обстріляли з автомату. “Мопед, велосипед та бензопилу забрали. А що робиться всередині хати — страшно уявити”, — констатує власниця будинку.

Безкоштовні юридичні консультації в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу” мають на меті допомогти українцям, чиє майно опинилося у вирі війни.

Предмет зустрічей — подання повідомлення про пошкодження або знищення нерухомості. Досвідчений юрист Дмитро Смик детально змальовує, як пройти процедуру з персонального комп’ютера, через застосунок “Дія”, шляхом звернення до ЦНАПу або до нотаріуса.

Окрім того, правник готовий відповідати на будь-які дотичні питання. Серед них — співвласність будинку, правильний покімнатний опис пошкоджень, доля замінованих паїв. Звичайно ж, людей цікавить і доля рухомого майна.

Принципова позиція Дмитра — скористатися всіма наявними інструментами:
– Обов’язково слід подавати повідомлення про постраждалу нерухомість
– Коли є намір здійснити ремонт у зв’язку з холодами — варто отримати та зберегти чеки на будматеріали та роботи, щоби розраховувати в подальшому на відшкодування
– Якщо було вкрадене рухоме майно — бажано подати до поліції повідомлення про злочин, аби звернення було зафіксоване
– Можна скористатися правом ВПО на безкоштовного адвоката від Криворізький місцевий центр з надання БВПД

Чергова зустріч пройшла змістовно. Є важелі, які можна задіяти. Є віра в ЗСУ та небезпідставні надії на рух лінії фронту від одних населених пунктів та звільнення інших.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян».