Що робити, якщо “прилетіло”? Коли подавати заявки? Як швидко відомості про пошкодження майна будуть опрацьовані? Як довго чекати на компенсацію?

Це поширені питання, що звучать від переселенців на зустрічах із юристом у рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Тепер громадяни можуть отримати більш чіткі та повні відповіді, адже Міністерство інфраструктури України запустило Реєстр пошкодженого та знищеного майна внаслідок військової агресії.

Що це означає? Це розв’язує руки комісіям при органах місцевого самоврядування. Відтепер на всіх неокупованих або звільнених територіях вони можуть здійснювати виїзди на місця руйнувань, вести детальну фіксацію та вносити дані у базу.

З яким обсягом роботи стикнуться комісії? Через механізми Дії вже подано 256,6 тисяч заявок про пошкодження або руйнування. Загалом постраждало понад 17,7 млн квадратних метрів житла. На жаль, бойові дії тривають і ці показники щоденно зростають.

Що далі? Комісія проведе дослідження, складе акт, після чого дані про руйнування потраплять до Реєстру. Надалі власник може розраховувати на відшкодування або надання нового житла.

Тож не соромтеся захищати свої права. Державу варто повідомити про руйнування. В такому разі шанси отримати компенсацію втрат кратно збільшуються.

Дізнатися, як подати заявку про пошкоджене або знищене нерухоме майно можливо на юридичних консультаціях. Зустрічі проводить наш правник Дмитро Смик.

Найближчі заходи відбудуться:
📍29 серпня о 17:00 в Культурно-громадський центр ШELTER+ (вул. Армавірська 28)
📍31 серпня о 16:00 на Соцмісті (вул. Хабаровська 1)
Наполегливо просимо бажаючих зареєструватися за допомогою форми: https://forms.gle/wfG5xpHqWXm4ZFki9

Проєкт за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) виконує ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян».