Зараз той час, коли ми стали напрочуд єдиними та масово познайомилися одне з одним в масштабах країни. Шкода лише, що привід сумний: громадяни евакуюються з окупації або зони бойових дій.

Нововоронцовка та Сєвєродонецьк, Харків та Пологи, Високопілля та Архангельське. Де б не знаходився населений пункт, скільки б не мав мешканців, громадяни прагнуть зрозуміти, що буде далі.

Ми віримо в ЗСУ, віримо в те, що наші бійці звільнятимуть одні населені пункти та посунуть лінію фронту якнайдалі від інших. Разом із тим, готові допомогти вже зараз власникам нерухомості, що постраждала від бойових дій.

Для цього відбуваються безкоштовні юридичні консультації в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Зустріч, що відбулася 22 серпня у Культурно-громадський центр ШELTER+, була присвячена кейсові осель переселенців з Нововоронцовки та Великої Олександрівки. Разом із юристом Дмитром Смиком обговорили такі моменти:
– Про руйнування якої саме нерухомості можна подавати повідомлення
– Чіткий та лаконічний опис пошкоджень
– Термін, коли краще подати заявку
– Можливі “прильоти” та нові руйнування після заявки
– Що дає статус об’єкту культурної спадщини
– Склад комісії та порядок її роботи
– Можливі види відшкодувань
– Необхідність фіксувати знищення рухомого майна
– Можливості для ВПО в питаннях безоплатної правової допомоги

“Будемо сподіватися, що війна якомога скоріше закінчиться і всі повернуться додому” — підсумував зустріч Дмитро Смик. А тим часом — працюємо над вирішенням вже наявних проблем.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян».