Легко впасти у відчай, коли оселя постраждала від обстрілів, а господар змушений виїхати. Проте важливо зібратися з духом і почати діяти.
Зокрема, подати повідомлення про пошкоджену або знищену нерухомість.

Аби мати алгоритм дій, переселенці відвідують юридичні консультації в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Не завжди процедура виглядає як “взяв — і зробив”. Інколи громадянам доводиться виконувати “домашню роботу”. Йдеться про право власності на оселі.

“Ця проблема є у багатьох. Люди жили в селах, але у зв’язку з матеріальними складнощами або ж іншими причинами, не встигли зареєструвати своє право власності на це нерухоме майно”, — констатує юрист Дмитро Смик.

Така ситуація склалася у Сергія та Тетяни — подружньої пари, що евакуювалася з населеного пункту на Херсонщині. Вони отримали службове житло від сільради. Етап державної реєстрації не пройдений вчасно. Місцевість в окупації, влада не працює. Що робити?

Дмитро Смик радить довести право власності у судовому порядку. Для цього слід:
1. Отримати через ЦНАП офіційну відмову в державній реєстрації речових прав на домоволодіння за відповідною адресою.
2. Подати позовну заяву щодо визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю.

“Козир” переселенців — право на безкоштовну юридичну допомогу. З цим їм допоможуть наші партнери з Криворізький місцевий центр з надання БВПД.

Коли буде вирішене питання з власністю, можна сміливо повідомляти державу про руйнування та у майбутньому розраховувати на компенсацію.

“Шанси є. Слід лише активно працювати у даному напрямку”, — резюмує Дмитро Смик.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу ( European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян».