Трагедія Маріуполя — окрема чорна сторінка російсько-української війни. Місто опинилося під вогнем з перших годин ворожого вторгнення. За різними оцінками, зруйновано від 70% до 90% житлового фонду.

Багато мешканців перлини українського Приазов’я зуміли евакуюватися. Вони щиро люблять своє місто, вірять в деокупацію та хочуть з часом повернутися.

Серед них — пані Людмила, яка завітала на юридичну консультацію в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“. Жінка пережила місяць в облозі, довгий шлях через Бердянськ на мирну територію. Далі — півтора місяці болісного очікування звістки від близьких, що потрапили під так звану “фільтрацію”.

Оселя пані Людмили — частка душі: тут вона виросла й отримала житло у спадок від батьків. Будинок суттєво постраждав від бомбардувань, проте вже зараз слід готувати ґрунт для того, щоби згодом повернути своє — шляхом відшкодування, ремонту чи надання ідентичного житла.

Пані Людмила разом із юристом Дмитром Смиком вже виконали важливі дії:
🔍 Розглянули шляхи подачі повідомлення про пошкодження або руйнування майна
✅ Обрали варіант із Центром надання адміністративних послуг
📍 Визначилися із найбільш зручним для громадянки ЦНАПом у Кривому Розі
📃 Склали список потрібних документів (на щастя, всі є у розпорядженні)
📩 Зареєстрували скриньку електронної пошти

Мешканка Маріуполя найближчим часом дасть старт процесові. Далі — справа за нашими доблесними військовими, законодавцями та комісією, що оцінить руйнування.

Чи є віра в успіх? Безумовно. Маріуполь має майбутнє. Півмільйонне місто на березі моря має бути звільнене та розквітнути ще барвистіше, аніж було до страшної дати 24 лютого.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян».