“Дім лишився без даху й без вікон. Наступним прильотом зруйнувало веранду. А кілька днів тому мені повідомили, що більше немає літньої кухні та понищені сараї”.

Оповідь Івана, переселенця з Осокорівки на Херсонщині, жахає й, разом з тим, змушує замислитися над питанням “а що далі?”.

Кожен переселенець, який відвідує зустрічі в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“, налаштований діяти.

Початкові кроки щоразу для нової аудиторії розписує юрист нашої організації Дмитро Смик.

Дмитро переконаний – не варто сидіти, склавши руки. Навіть якщо населений пункт в окупації або в зоні активних боїв, вже зараз можна виконати певні дії, які прискорять процес відшкодування у майбутньому.

По-перше, вирішити спірні питання щодо права власності (за наявності таких). Проблема, яка “висіла” роками, може завадити подати повідомлення про пошкодження, адже робити це має тільки власник. Збір документів, звернення до суду, отримання витягу в нотаріуса – все це, підкріплене роботою гарного юриста, спростить задачу.

По-друге, не нехтувати допомогою фахівців. Внутрішньо переміщені особи та власники паїв мають право на послуги безкоштовного адвоката. За цим вони можуть звернутися до наших партнерів з Криворізький місцевий центр з надання БВПД.

І, по-третє – подати заявку. Варто зробити це, навіть якщо руйнування часткові, та є острах, що стануться нові. У будь-якому випадку остаточні збитки оцінюватиме комісія, коли прибуде на місце. Тож, головне – повідомити державу про руйнування.

Іван та інші учасники зустрічі тепер мають план дій. Дати надію громадянам, що потерпають від війни, на повернення до нормального життя – наша спільна справа.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.