Якщо службова квартира або садовий будинок – зруйновані, пошкоджена земельна ділянка, чи є можливість у майбутньому отримати за це відшкодування?
На ці та інші важливі питання почули відповіді під час правової конференції «Що потрібно знати внутрішньо переміщеним особам?»

Захід організував Криворізький місцевий центр з надання БВПД за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян онлайн та офлайн. Модерувала конференцію її ініціаторка та організаторка Наталя Кожем’яка. У заході взяли участь понад сто учасників з різних куточків України. Конференція додатково транслювалася на великий екран в криворізькому гуртожитку для переселенців, бліотеках Кривого Рогу №1 та 11 в аудитоію з числа вимушених переселенців.

Серед спікерів були представниці центрів безоплатної правової допомоги, зокрема Наталя Кожем’яка, уповноважений з прав людини Дніпропетровської області Владислав Онищенко, заступник керівника Костянтинівської окружної прокуратури Роман Кучеренко, заступник директора Криворізького міськрайонного центру зайнятості Віта Лобанова та інші.

Брав слово також юрист ОВГ Дмитро Смик. Дмитро пояснив, що процедуру фіксації пошкодженого майна може здійснювати лише той, у кого оформлене право приватної власності. Якщо зруйнований садовий будинок має власника, то можна сподіватися на відшкодування і варто фіксувати пошкодження. Щодо службової квартири, то треба спочатку встановити її власника – якому відомству ця квартира належить. Тоді це відомство повинно проходити процедуру подачі заявки на відшкодування від себе або свого керівника.

«Все було на п’ятірку за п’ятибальною системою. Відчувається, що організатори постаралися. Плюс – було багато учасників, залучені громадяни, які постраждали», – ділиться своїми враженнями про правову конференцію заступник керівника Костянтинівської окружної прокуратори Роман Кучеренко.

Пряму трансляцію конференції можна переглянути нижче: