2020 рік. Створені нові об’єднані громади. Попереду величезна робота – розібратися у справах колишніх сільрад, поринути в потреби кожного населеного пункту. Втіха від перших успіхів: відремонтований дитсадок, придбана комунальна техніка.

Подальші плани зламала російська навала. Колись квітучі села – в руїнах, майно розкрадається, а більшість мешканців евакуювалися до безпечніших місць.

Під опис потрапляє безліч громад на півдні та сході країни. У даному випадку, мова йтиме про Великоолександрівську ОТГ на Херсонщині. З її керівницею ми познайомилися на юридичній консультації щодо пошкодженого або знищеного майна.

Наталя Корнієнко евакуювалася до Кривого Рогу 29 березня. На той час, голів кількох сусідніх громад окупанти вже відправили “на підвал”.

Зараз вона допомагає внутрішньо переміщеним мешканцям ОТГ із гуманітарними питаннями, доступом до медичної допомоги. Звісно ж, під час зустрічей з односельцями постають питання, що робити, якщо постраждало майно? Які кроки, куди писати?

“Сьогодні знайшла час і приїхала у ваш центр, щоб мати цю інформацію”, – вказала керівниця громади.

Пані Наталя, разом з іншими відвідувачами, мала змістовну бесіду з юристом Дмитром Смиком. Було визначено як діяти з болісними питаннями Великої Олександрівки: як то розкрадена або знищена комунальна власність. Торкнулися і певних “підводних каменів”:
– не оформленого права власності на оселі (в деяких селах, за оцінкою голови ОТГ, таких близько 30%)
– проблем із топонімікою та адресами
– відсутності документальних підтверджень виконаних ремонтів

Для переселенців з Великоолександрівської ОТГ, які не потрапили на консультацію, передали через керівницю наші “Путівники” (https://cutt.ly/QKx8nDi).

“Для того, щоб держава виплатила компенсації, треба, щоб ми, як мінімум, державу сповістили про це”, – справедливо відзначив заступник голови Об’єднання Відповідальних Громадян Тарас Грузін.

Щиро сподіваємося, що мешканці вже скоро зможуть зайнятися фіксацією збитків у звільнених від ворога населених пунктах.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.

#EaPCivilSociety #StandWithUkraine