“Наше селище перебуває під ворожими обстрілами з першого тижня війни. Є оселі, в які влучали по 3 рази”. Це слова Тетяни, переселенки з Запорізької області.

“Ти заходиш в будь-який магазин побутової техніки, і бачиш перед собою те, що 20 років вкладав у будинок: духовки, холодильники, пральні машини”, – зі сльозами на очах додає Світлана, яка переїхала до Кривого Рогу з Херсонщини.

У цих словах – весь біль мешканців з прифронтових населених пунктів.

Для громадян, чиє майно пошкоджене або зруйноване бойовими діями, ми проводимо безкоштовні юридичні консультації. Зустрічі організовано в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Одні відвідувачі консультацій отримують інформацію з нуля та напрацьовують план дій для себе.

Інші, як, наприклад пані Світлана, знайомі з цим процесом. Світлана вже подала відповідну заявку, а тому на зустрічі з юристом її цікавило інше:
– У який термін комісія прибуде на місце задля оцінки завданих збитків?
– Чи грає роль, якщо подані одні руйнування, а на момент роботи комісії стануться додаткові?
– Чи варто подавати заяву до поліції про злочин, вчинений щодо майна громадян?

На всі питання учасники отримали вичерпні відповіді від юриста Дмитра Смика.

У будь-якому випадку, наша мета – допомогти людям навчитися подавати повідомлення про постраждалу нерухомість і відповісти на всі питання, які їх турбують. Це й буде першим кроком з повернення до нормального життя.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.

#EaPCivilSociety #StandWithUkraine