Юридичні консультації для власників постраждалої нерухомості переміщуються ближче до лінії зіткнення.

Зеленодольськ. Місто на південний схід від Кривого Рогу. До позицій ворога лише декілька кілометрів.

Місто наче звикло до війни. Тут вміють відрізняти “відльоти” та “прильоти”. Під час консультації чутно глухе гупання. “Не бійтеся, це наші”, – заспокоюють нас представники громадського центру “Вільний Простір“, у співпраці з якими був організований захід.

Утім, є речі, до яких звикнути неможливо. Це – руйнування осель, дач, іншого нерухомого майна – всього, що наживалося роками.
Наприклад, учасниця зустрічі Марина Фартушок мешкає в будинку, де було кілька “прильотів”: як у під’їзд, так і безпосередньо в квартиру.

За словами юриста Дмитра Смика, у зеленодольців інша ситуація порівняно з переселенцями, що відвідували консультації в Кривому Розі. “Ви знаходитесь на неокупованій території. Вам на даний момент простіше зробити крок з опису пошкоджень: ви викликаєте комісію; а комунальне підприємство просто актує дані збитки”.

Загалом, від аудиторії лунали питання щодо відповідальності за зони руйнувань керуючих компаній та місцевої влади, щодо пошкоджень у дачних кооперативах, технічної документації на споруди та багато інших.

Також слово мала представниця Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка. Юристка розповіла про взаємодію осіб, постраждалих від війни, з адвокатами, та відповіла на найпоширеніші питання.

Людям хочеться вірити, що з часом буде прийнятий закон, котрий регулює компенсації. Натомість вже зараз вони готові вести первинний збір інформації та фіксацію збитків. “Все покроково та дуже зрозуміло роз’яснено”, – зазначила Марина Фартушок.

Наприкінці зустрічі координаторка штабу ГЦ “Вільний простірЮлія Стадник подякувала нам за візит та відзначила, що це був ледь не найтихіший день за декілька місяців. Будемо вважати це хорошим знаком.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.

#EaPCivilSociety #StandWithUkraine