Кожен пацієнт, якому потрібна операція на головному мозку, проходить через трепанацію. Це – відкриття доступу до головного мозку, шляхом випилювання частини кістки черепу.

Звучить не дуже, чи не так? А як вам таке: цей доступ забезпечується лікарем за допомогою гнучкої «пилки Джильї» з дротових жил протягом як мінімум двох годин. Зрозуміло, що це стрес для пацієнта та втома для лікаря.

Нові технології дозволяють все спростити. Запит на зміни у міському нейрохірургічному центрі зрів давно. Це формалізувалося у «ланцюжок».

Ми звернулися до Britta Ellwanger, а вона, у свою чергу, познайомила нас із дієвим Stan Malikov. Станіслав шукає необхідне медичне обладнання, слідкує, щоб усе прибуло та потрапило в потрібні руки. За допомогою партнерів із організації Humana він знайшов пристрій Краніотом. Апарат був доставлений до Кривого Рогу та урочисто вручений лікарям-нейрохірургам «Тисячки».

Що являє собою цей пристрій? Це – моторизований дриль, який дозволяє швидко випиляти кістку, за 15-20 хвилин. Відповідно, маємо скорочення часу операції, більше можливостей для лікаря зайнятися основним етапом – операцією на мозку.

Апарат – справжня знахідка для міського нейрохірургічного центру. Лікарі обслуговують весь Криворізький район, а також частину Херсонської та Запорізької областей, які є географічно ближчими до нашого міста. Відділення має сталий потік пацієнтів – побутові травми, ДТП. Зараз додалася значна аудиторія – військові з травмами мозку.
«Може бути на день 1-2 нових пацієнти, а був день, коли до лікарні привезли за дві години 60 осіб з бойовими травмами. Потрібно готуватися до масового надходження людей, до надання швидкої медичної допомоги в інтенсивному порядку», – резюмував лікар-нейрохірург Назар Кудлаєнко.

У медиків – свій фронт. Завдяки Краніотому цей фронт у 600-тисячному місті підсилився.

Працюємо далі.