150 людей з інвалідністю та 129 членів їхніх родин з Кривого Рогу, Києва, Харкова, Запоріжжя, Миколаївської області вдалося перевезти в безпечне місце завдяки масштабному проєкту, який не встиг отримати назву, проте дав чудові результати.

Термінову евакуацію людей з інвалідністю до країн Європи організували Об’єднання Відповідальних Громадян та РУХ БЕЗ МЕЖ. «Це були дикі кілька днів, коли ми проробили роботу, яка б зазвичай займала пару місяців. Я просто побачив пост про Уляна Пчолкіна і Віталій Пчолкін, чарівну пару рєбят на візках, які фактично прощалися з усіма, сидячи в холодній квартирі в розбомбленій Бучі. І зрозумів, що треба щось робити, бо таким нашим співгромадянам стрибання по підвалах протипоказане дуже. Чи якщо раптом доведеться евакуювати людей вже під обстрілами, то маломобільність може стати критичною проблемою, в повному сенсі слова питанням життя і смерті», – розповідає співзасновник ОВГ Юлій Морозов.

Частину людей доправили до хабу в польському Хелмі, звідти вони поїхали не тільки до Польщі, а й в інші країни – від шведського Мальме до німецького Мюнхена. Частину підопічних передали румунським та словацьким партнерам, які взяли відповідальність за всю групу. В розробці ще мінімум два рейси.

Підбиваючи проміжні результати проєкту Юлій Морозов зазначив: «Фантастичне відчуття, коли за лічені дні дистанційно вдається запустити подібні масштабні процеси з на колінці створеною командою людей, більшість з яких ще тиждень тому і не підозрювали про існування одне одного. Дай Боже нам зберегти цей дух служіння і співпраці і після перемоги. Тоді і відбудова країни не виглядатиме для нас надскладною задачею!»

Висловлюємо подяку за допомогу в реалізації проєкту керівниці Директорату з питань соціальної політики та охорони здоров’я ОПУ і Координаційного штабу з гуманітарних і соціальних питань Оксана Жолнович, Євген Каріс , Mustafa Nayyem та всім, хто включився у процес.