Кривий Ріг вже проробив шалену роботу, щоб «гостинно» зустріти окупантів, якщо вони наважаться сюди сунутися. Але, маючи справу з навіженим, що все глибше заганяється в кут, не завадить підготуватися до найстрашнішого. Тож важливо, щоб криворіжці мали можливості урятуватися від обстрілів та авіанальотів.

В вашому районі не вистачає офіційних бомбосховищ та укриттів? Це треба терміново виправляти. Наші люди вже активно цим займаються, згуртовуючи сусідів навколо шляхетної справи – приводячи до ладу існуючи офіційні укриття чи облаштовуючи нові правильним чином. Маємо кілька фантастичних історій, аж до новоствореного укриття на 1000 (!) людей.

З чого почати? По-перше, має допомогти власник бізнесу або інших приміщень. І якщо ви маєте підозру, що в тій чи іншій будівлі є підходяща частина, а власник сам не готує її під можливе використання в якості укриття, то знайдіть його чи менеджерів і ввічливо поясніть, що так не треба. Якщо це не допоможе – зберіть серйозну групу людей з будинків поруч (повірте, люди з радістю підуть за вами в цьому випадку) і поясніть великим колективом. Якщо і це не допоможе, дайте нам знати, ми щось придумаємо.

Якщо власник вам скаже, що там все не готове – приміщення брудне, захаращене чи не обладнане, запропонуйте йому допомогу. Ви ж ВІДПОВІДАЛЬНІ ГРОМАДЯНИ – ви це точно зможете. Якщо категорично не вистачить ресурсу – дайте знати, допоможемо!

Укриття можливе у підвальному або напівпідвальному приміщенні, що максимально відповідає таким критеріям:
– Наявність окремого входу та виходу – ОБОВ’ЯЗКОВО!
– Наявність залізобетонного або цегельного перекриття
– Висота 1.7 метрів або більше
– Товщина стін більш ніж в одну цеглу, мінімум 56 см
– Металеві або оббиті металом двері
– Чистота від сміття та зайвих предметів
– Наявність шанцевого інструменту (зокрема, лопат)
– Місце – в розрахунку 2 квадратні метри на людину

Серед бажаних, але не обов’язкових умов:
– можливість організувати подачу електроенергії, питної води, каналізацію, провести телефонний кабель

Наполегливо просимо громадян, котрі мають у власності та користуванні такі приміщення, повідомити нас про це. Також просимо наших прихильників активізувати контакти, підняти знання та знайти можливі укриття, що відповідають нормам та могли б захистити життя й здоров’я криворіжців.