Україна вже восьмий рік перебуває в стані війни. Нині — черговий складний період, коли заголовки новин рясніють передбаченнями можливого вторгнення з боку Російської Федерації.

Ніхто не може знати майбутнє, але можна зробити в теперішньому так, щоб знизити ризики. Кривий Ріг досі оминали активні бойові дії, сподіваємося, оминатимуть і надалі, але тримати в готовності бомбосховища та інші укриття необхідно.

З актуальної теми нам надав коментарі начальник управління організації заходів цивільного захисту Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Дніпропетровській області Анатолій Сугак.

Отже.

Чи є в Кривому Розі споруди цивільного захисту, готові до використання?
Усі споруди, що обліковуються в Державній службі з надзвичайних ситуацій, перебувають на території підприємств, шкіл, дитячих садків і призначені, в першу чергу, для укриття персоналу цих підприємств та установ.

Де можна побачити повний перелік цих споруд?
Вони розміщені на Карті захисних споруд Дніпропетровської області, розробленій обласною Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Яку інформацію можна дізнатися з карти?
Обліковий номер захисної споруди, місце її розташування, назву підприємства-балансоутримувача, клас сховища, місткість, технічний стан.

Чи може скористатися такою спорудою людина, не дотична до організації?
Це треба узгоджувати безпосередньо з керівництвом підприємства. Окрім того, споруда може бути розташована набагато далі, ніж закладені законом 500 метрів.

Що ж робити простому громадянинові, якщо неможливо потрапити в обліковане сховище?
До послуг містян — споруди подвійного призначення, тобто підземні паркінги, тунелі та станції швидкісного трамваю, підвали висотних житлових будинків. Усі ці об’єкти мають підтримувати в належному стані власники — місцева влада, керуючі компанії, ОСББ.

Що вимагається від мешканців?
По-перше, бути інформованими: знати, де вхід до укриття та хто відповідальний за ключ. По-друге, якщо є зацікавленість в існуванні укриття, не засмічувати підвал чи сховище, не перетворювати його на комору, погріб тощо.

А як щодо старих бомбосховищ у деяких житлових кварталах?
Про те, чим є ці об’єкти та чи можна їх використовувати, ми напишемо окремо. Стежте за оновленнями на нашій сторінці.

Інформований = озброєний. А чи відомо вам про найближче бомбосховище та умови доступу до нього?