«Ходімо гуляти на Поштовий!» — ці слова зрозуміє кожен криворіжець. Одна з найстаріших місцин Кривого Рогу вабить своєю архітектурою, є центром культурного та соціального життя.

Поштовий проспект увечері або у вихідний нікого не залишить розчарованим. Вибір способів провести вільний час — надвеликий: можна відвідати виставу в театрі або експозицію в галереї, насолодитися концертом або фаєршоу під відкритим небом, споглядати фонтани або спуститися до парку.

Право на доступ до цих радощів мають усі, зокрема й люди з інвалідністю. Наскільки це право реалізоване? На жаль, не до кінця.

Квест починається ще на площі Визволення, про що ми писали раніше (https://cutt.ly/PI3Fg8F, https://cutt.ly/nI3FNyr). Треба дуже добре знати місцевість і мати запас вільного часу, щоб потрапити на Поштовий, позаяк найпростіший шлях — підземний перехід — недоступний.

Далі — більше. На проспекті наявні ділянки, де пересування на кріслі колісному неможливе.

Одна з таких локацій — на розі Поштового проспекту та вулиці Юрія Сича. Довгий час пішохідна зона була перегороджена парканом через будівництво. Закінчення робіт і поява готелю додали естетики місцевості, але не зробили життя маломобільних пішоходів простішим. Про те, щоб комфортно потрапити на продовження тротуарної частини, мова не йде, адже з’їзди є набагато вищими за дозволені ДБН 2,5 сантиметри.

Зазначимо, що зовсім поруч — головпоштамт, а через дорогу — вхід до театру імені Шевченка та до парку Гагаріна.

Полишати справу в стані «аби було» не можна. Тому в грудні 2021 року представники Об’єднання Відповідальних Громадян звернулися до керівництва Центрально-Міського району. Ми запропонували такий план дій:
1. Виявити виконавця робіт.
2. Зобов’язати його привести стан тротуару у відповідність до вимог пунктів 5.6.11, 5.6.12 ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій території».

Виявлений виконавець — ТОВ «АЛЬФА КР». Представник підприємства дав обіцянку, що роботи з облаштування тротуару для зручного пересування людей з інвалідністю заплановано з настанням сприятливих погодних умов.

Відповідь на папері — це добре, але побачити на власні очі — краще. Стежимо за розвитком подій, ловимо момент, коли поняття «інклюзивна» цілком стосуватиметься головної історичної та культурної принади Кривого Рогу.

#КривийРігЗручний