«Треба показати нашому небрату, що в нас є єдність, що всі його потуги безсилі!» Так про важливість відзначення Дня Соборності, проведення урочистостей коротко і змістовно сказав учасник символічної ходи, ветеран АТО Андрій Гасюк, який прийшов на свято разом із сином. Свій позивний «Еверест» Андрій отримав за незламність характеру. У дусі патріотизму виховує свого малого, який вже в четвертому класі знає, що цього дня об’єдналися дві частини України.

22 січня в Кривому Розі зі східного до західного країв вулиці Соборної урочисто рушили дві колони людей назустріч одна одній, символізуючи Схід і Захід нашої України. І так само, як у далекому 1919 році УНР та ЗУНР, вони об’єдналися воєдино.

Під час ходи учасники скандували «Слава Україні! Героям Слава!», «Донбас — це Україна!», «Крим — це Україна!», «Кривий Ріг — це Україна!» Біля стели героїв, узявшись за руки, утворили Ланцюг Єдності.

«Сьогоднішній день — це не тільки День Соборності. Це ще й перший день незалежності. Тому що 22 січня 1918 року, за рік до Акта злуки двох республік, УНР Четвертим Універсалом проголосила свою незалежність. Я тут, тому що моя рідна країна бореться уже більше 100 років за свою свободу. 100 років тому в нас була своя країна, і ми її втратили. Саме через те, що в нас були чвари, розбіжності, спричинені багатьма об’єктивними чи суб’єктивними факторами. Але ми мусимо винести уроки з історичної ситуації сторічної давнини. Тим більше, що наш історичний ворог — той самий, він так само, як і сто років тому, біля наших кордонів. І ми мусимо показати всьому світу, що ми єдині і що для нас це свято значиме. Тому я тут. І тому я буду на всіх акціях, які демонструватимуть, що Кривий Ріг — це Україна, що українці будуть чинити опір», — так учасник ходи, історик за фахом Артем Вашкевич пояснив, навіщо відзначати День Соборності.

Для пластунки, учениці 10 класу школи №4 Альони Нечипоренко дуже важливо бути серед однодумців, і урочистості до Дня Соборності дають таку можливість: «У нашому місті ще досі косо дивляться, коли ти говориш українською мовою, а тут своє середовище. Дуже важливо організовувати заходи, які показують, що Україна єдина».


В однієї з ініціаторок символічної ходи, редакторки Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг Ольги Гончар-Хвостової ми поцікавилися, чи вважає вона справедливими закиди, що назва вулиці Соборності ніяким чином не пов’язана зі святом і не несе ніякого відповідного смислового наповнення: «Ми самі наповнюємо сенсом слова і поняття. Якщо ми будемо наповнювати кожне слово правильним сенсом, тоді воно правильно буде діяти, і ми будемо правильно діяти. Варто звертати увагу на критичні коментарі для того, щоб для себе розставляти всі крапки над і. Стосовно вулиці Соборності в нас теж є свої зауваження: взагалі-то це мала бути вулиця Соборності України, але ми маємо те, що маємо. Станом на сьогодні ситуація ось така, і виходячи з неї, ми розуміємо, що цю унікальну вулицю, яка розташувалася зі сходу на захід, просто мусимо, зобов’язані наповнювати правильними сенсом. А День Соборності України якнайкраще підходить для того, щоб поєднати ці дві реалії — День Соборності як величезне національне свято і нашу вулицю Соборності з її складною неоднозначною історією».


Доєдналася до урочистостей і наша організація, мета якої — об’єднувати навколо себе свідомих, активних, небайдужих до долі рідного міста і країни людей. Величезна подяка організаторам свята: сайту “Новости Кривого Рога – 0564.ua”, “Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг” і “Перший Криворізький”.