Велодоріжка Шредінгера — доріжка, яка наче і є, а наче на неї й не потрапиш.

У грудні 2021 року ми дослідили проблему паркувань біля зупинки «Ринок “Ювілейний”». Вимірювання виявили 35-метрову зону, де переривається розмітка велодоріжки. Місце суцільно закрите автомобілями. Як наслідок, в’їзд на велодоріжку неможливий.

Ми звернулися до керівництва полку патрульної поліції з пропозиціями щодо того, як відкрити доступ на велодоріжку:
– Продовжити розмітку велодоріжки безпосередньо до зупинки.
– Встановити дорожній знак 3.34 «Зупинка заборонена».

Маємо проміжний результат.

Представники поліції провели виїзне обстеження ділянки на проспекті 200-річчя Кривого Рогу і виявили, що наявна розмітка відповідає погодженій схемі дорожнього руху. Як повідомляється, продовження велодоріжки до зупинки є недоцільним, адже ПДР забороняють зупинку автотранспорту ближче 30 метрів від посадкового майданчика для зупинки маршрутних транспортних засобів.

Паралельно з цим у поліції визнали проблему з несанкціонованими паркуваннями та запропонували свій рецепт. Паркувань можна позбавитися, якщо виділити крайню праву смугу на Ювілейній для громадського транспорту, маркувавши її літерою .

Керівництво полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг на адресу заступника міського голови вже надіслало інформаційний лист щодо внесення змін до схеми організації дорожнього руху на ділянці від вулиці Спаської до вулиці Едуарда Фукса.

Зазначимо, що такий кейс уже втілено на реконструйованій вулиці Едуарда Фукса, а також на ділянці між зупинками «Спаська» та «Площа 30-річчя Перемоги».

В ідеалі це має прибрати паркування на крайній правій смузі та, відповідно, «розблокувати» велодоріжку. Чекаємо на маркування, після якого проведемо дослідження, наскільки вдалося змінити ситуацію.

Питання «Навіщо нам узагалі така велоінфраструктура?», яке вкотре прозвучало під час грудневого аудиту на Ювілейній, має втратити свою актуальність.

#КривийРігЗручний