Потреба у вбиральнях — природна. Це те питання, що стосується всіх. За законодавством громадські вбиральні мають бути встановлені з розрахунку 1 на 1000 мешканців або не далі 500 метрів одна від одної.

У Тернівському районі Кривого Рогу проживають більш ніж 77000 громадян, а протяжність району між крайніми південною та північною точками автошляхом становить близько 17 кілометрів.

Нескладні математичні розрахунки свідчать, що п’яти заявлених у Тернівському районі туалетів, м’яко кажучи, недостатньо. Більше того, жодна з цих убиралень не є доступною для маломобільних громадян.

Із цим погоджуються й мешканці району. Під час опитування громадської думки, організованого ГО Об’єднання Відповідальних Громадян, активно згадувались густонаселені житломасиви та популярні місця, не обладнані такою очевидною й необхідною зручністю: ПівнГЗК, Даманський, 17 квартал, Тернівський парк.

Значну роботу виконали представники ГО РУХ БЕЗ МЕЖ. Так, голова організації Юрій Понькін ще у 2020 році виступив автором електронної петиції «Про створення мережі громадських вбиралень», яка здобула голоси майже 1000 криворіжців. Навесні 2021 року в різних точках Тернівського району відбувся особистий збір підписів на підтримку появи санвузлів.

Крок назустріч цивілізації мав статися протягом 2021 року. На початку року Юрію Понькіну повідомили, що планується будівництво санвузла біля районного парку «Північний» з боку вулиці Володимира Терещенка.

Обіцяного чекали рік і спіймали облизня. Кошти були «раптово» спрямовані на інші справи. Ніби вбиральні не першочергова потреба.

Як може бути не пріоритетною справа гігієни та санітарії — риторичне запитання. Чи є надія, що до питання повернуться — теж. Принаймні в бюджеті на 2022 рік таких видатків не передбачено.

«Зустрінемось у кущах?» — іронічно запитує Юрій Понькін.

А як ви вважаєте, чи можна назвати благоустроєм здорової людини 5 туалетів на 77000 людей?

#КривийРігЗручний