Поява нових велодоріжок у Кривому Розі — справжня подія, яка тішить спільноту власників байків. Що вже говорити про велосмугу на реконструйованій вулиці Едуарда Фукса! Півтора кілометри «королівства» для велолюбителів, суто їхня територія, якою можна промчати з вітерцем, не маючи небезпечної конкуренції з боку автотранспорту.

Утім свято має гіркий присмак. Ще на етапі завершення робіт було зрозуміло, що боротьба за життєвий простір з автовласниками продовжиться, а розігнатися як слід на сталевому коні не вийде. Чому? Є ризик «поцілунку» з припаркованим авто.

Кишені для паркувань на вулиці Едуарда Фукса є. Але вони недостатньо заглиблені. Тож частина корпусу авто, припаркованого діагонально, закриває велосмугу.

Здавалося, це можна вирішити, поставивши на паркінгах разом зі знаком «Місце для стоянки» табличку, яка регламентує «Спосіб поставлення транспортного засобу на стоянку», тобто необхідність паркування паралельно проїжджій частині, не перекриваючи руху.

Табличка була запланована в проєкті та з’явилася із закінченням робіт, і це збігається з баченням керівника ГО Ukrainian Bike Family Дениса Дубова.

Що змінилося на практиці? Нічого. Традиції паркування збереглися.

Що робити? Ключ — у бажанні всіх сторін.

Надважливою є роль патрульної поліції — без контролю та фіксації порушень із боку найбільш консервативних «бунтарів» нічого не зміниться.
Не буде змін, доки водії авто не почнуть плекати цивілізоване ставлення до прав інших учасників дорожнього руху.

Є нові, кращі умови їзди, чітке розмежування зон переміщення автомобілів і велосипедів. Що ще треба? Місця вистачає всім. Будьмо свідомими громадянами та поважаймо один одного.

#КривийРігЗручний