На початку року ми провели дослідження умов у пологових будинках. Зробивши опитування у фейсбуці та проаналізувавши анкети таємних агенток, ми з’ясували, що найбільш некомфортним виявилося патологічне відділення в пологовому №1.

У жовтні наша організація звернулася до міської ради з проханням виділити кошти з місцевого бюджету для придбання нових меблів для зазначеного медзакладу. Уже в листопаді ми отримали приємну новину, що комунальному підприємству була надана субвенція для придбання 25 функціональних ліжок і 75 ліжок пацієнта.

Саме ж місто кошти для цих цілей не виділяє. Керівництво міста вважає, що законодавство дає лікарням можливість самим заробляти. Теоретично — так. Якщо не згадувати про те, що в медзакладах десятками років до реформи не оновлювалися меблі та обладнання, не робився належний ремонт. Тож лікарням із такою «спадщиною», щоб вийти на самоокупність і заробляти гроші, знадобиться не один рік. Допомога міста на перших етапах була би дуже доречною, аби пацієнти перебували в комфортних умовах уже зараз.