На вулиці Лермонтова в ДТП ледь не загинула людина з інвалідністю на спеціальному скутері. Як засвідчує голова ГО РУХ БЕЗ МЕЖ Юрій Понькін, такий засіб пересування не підходить для користування підйомником у підземному переході. Відповідно, вибору не було, довелося перетинати дорогу в небезпечних умовах, що цілком могло скінчитися трагічно.

Чи можна було попередити дорожній інцидент? Безумовно.

Протягом року ми порушували питання необхідності наземного переходу в цьому місці. Пропонувалися два варіанти:
1. Відновлення наземного переходу біля підземного — на місці, де він існував у 2019–2021 роках. Як засвідчив експеримент, проведений у час, коли були відкриті і наземний, і підземний переходи, число пішоходів, які йшли наземним, було більшим у 8 разів.
2. Поява регульованого пішохідного переходу між автостанцією та ТРЦ «Вікторі плаза». Поруч — перехрестя вулиці Лермонтова з проспектом Миру та вулицею Старовокзальною. 3 із 4 гілок перехрестя обладнані регульованими пішохідними переходами. Четвертої — найнеобхіднішої — усе ще немає.

Що на практиці?

У першому випадку, незважаючи на висновки експертів і комісії з доступності, світлофор демонтували, прохід заварили парканом та залишили підземний перехід.

У другому влада перекладає відповідальність. Мовляв, нехай громадськість зробить моделювання, а допоки цього не відбулося, вирішення лежатиме в довгій шухляді. Символічно, що дорожньо-транспортна пригода за участі людини з інвалідністю сталася 13 грудня — саме в день, коли ми отримали таку відповідь.

Загалом відписки — це, на жаль, регулярне явище в питаннях благоустрою. «Ой, що ті активісти можуть розуміти?»

Можливо, когось у виконавчій владі тішить це перепасовування документами, але що довше питання не вирішується, то більше травм і жертв принесе ділянка біля Центрального ринку. І кому відповідати за наслідки бездіяльності?

#КривийРігЗручний