Велосипедистів в Україні щороку стає все більше. Поступово додається й нова інфраструктура. Проте не скажеш, що Україна поєднана із Заходу на Схід, із Півдня на Північ мережею велосипедних шляхів.

Вирішення — у спільній роботі влади і велосипедистів. Для цього рік тому почалася розробка Стратегії розвитку велосипедного руху України. Зусилля дотичних міністерств та активістів з різних міст України поєднала ГО Асоціація велосипедистів Києва U-Cycle.

У всеукраїнській робочій зустрічі 10–12 грудня взяли участь 40 людей, що безпосередньо працюють над документом. Серед учасників — представниця ГО Велокривбас Анна Атаманчук.

Яку роботу виконано?
– Розроблено карту, на якій позначено міста, містечка та громади, що мають бути з’єднані велошляхами.
– Зібрано інформацію з перших уст від велосипедистів про те, якими маршрутами вони їздять.
– Виокремлено автошляхи, які будуватимуть і реконструюватимуть найближчим часом у межах програми Велике будівництво і на яких конче необхідна велосипедна інфраструктура.

Не менш важливе й переміщення між регіонами. Тут є два аспекти.

По-перше, поява велосипедних мереж усередині областей і їх злиття в усеукраїнські. Зокрема, уже зараз розробляється велосипедна мережа Івано-Франківської області. Надалі цю стратегію надішлють в інші ОДА з пропозицією створити таку ж для своєї області. У підсумку велосипедисти зможуть користуватися національними маршрутами: рекреаційними, транспортними, транзитними.

По-друге, роль залізниці. Велоактивісти розробили пропозиції «Укрзалізниці» щодо перевезення велосипедів. Це розвине внутрішній туризм у країні: люди зможуть адекватно і спокійно переміщуватися з однієї точки в іншу залізницею й після прибуття їздити велосипедом туристичними маршрутами.
Стратегія вже на фінальній стадії розробки. Очікується, що на початку 2022 року вона буде завершена та передана на розгляд Мінінфраструктури.

Мрія про єдину велосипедну Україну — людиноорієнтовану та цікаву — цілком може стати реальністю.