Реконструкція ділянки проспекту 200-річчя Кривого Рогу від 173 кварталу до Спаської у 2018 році породила багато надій у велосипедної спільноти міста. Поява повноцінних велодоріжок — хіба не чудово? Але не так сталося, як гадалося.

За замірами представників ГО Ukrainian Bike Family, довжина «безгосподарної» ділянки від зупинки «Ринок “Ювілейний”» у напрямку «Спаської» сягає 35 метрів.

Що мається на увазі? Закінчується розмітка зупинки, й шмат автошляху між нею та велодоріжкою ніяк не марковано. Цим користуються автомобілісти та паркуються. Урахуємо, що місце — одне з «центрових» у Саксаганському районі, тож авто завжди багато, й вони стоять настільки щільно, що перекривають в’їзд на велодоріжку. Поліція не може нічого вдіяти: авто не на зупинці й не на велошляху.

Не забуваємо про те, що проблемою паркування біля ринку «Ювілейний» ніхто не займається роками. Дійшло до того, що комунальники були змушені перенести тролеї для електротранспорту на другу смугу, адже перша систематично зайнята автомобілями.

Що в таких умовах робити велосипедистові? Є два варіанти дій, і обидва складно назвати варіантами.

Перший: виїжджати на другу смугу та вишукувати прогалини поміж запаркованих автомобілів, щоб «ускочити» на велодоріжку. Тим самим порушуючи правила та наражаючись на небезпеку.

Другий: спішуватися на перехресті біля Comfy, котити велосипед тротуаром 200–300 метрів і на вільній ділянці, через бордюр, заїжджати на велодоріжку. Але якщо ти змушений спішуватися на кілька сотень метрів, то риторичне запитання: навіщо взагалі така велоінфраструктура?

«Так для кого це місто? Для машин чи для людей?», — обурюється член ради ГО Велокривбас Кирило Тохтамиш.

Який вихід?

По-перше, є чудовий кейс зовсім поруч: на іншому боці проспекту 200-річчя Кривого Рогу. Там розмітка велодоріжки починається одразу після зупинки. Якщо маркувати ці 35 метрів біля ринку як велодоріжку, питань не виникатиме.

По-друге, є потреба знаку «Зупинка заборонена». Наявність знаку — фактор стримування та підстава для поліціянтів карати порушників.

По-третє, повертаємося до питання розмітки. Крайню праву смугу логічно було б маркувати літерою А, у такий спосіб позначивши її роль для громадського транспорту та заборонивши перегороджувати. Так зроблено на ділянці між зупинками «Спаська» та «Собор», такі ж дії виконано на реконструйованій трасі по вулиці Едуарда Фукса.

Безправ’я та незручності втомили велосипедистів міста. Кирило Тохтамиш і голова ГО Ukrainian Bike Family Денис Дубов навіть готові особисто профінансувати відро найдорожчої пластикової фарби та зробити вказану вище розмітку, а також вкластися у встановлення знаку.

Стежимо за розвитком подій.

#КривийРігЗручний