Про що свідчить перетин дороги в недозволеному місці? Беззаперечне порушення правил дорожнього руху. Але можна копати глибше. Якщо порушення має системний характер, то це привід замислитися та побачити мовчазну підказку для містобудівників.

Існує давня байка про новозбудований мікрорайон, де науковці спочатку взагалі не укладали тротуарів. Вони простежили, де людям найзручніше ходити пішки, й лише потім у цих місцях з’явилися доріжки. На жаль, у нас заведено облаштовувати міський простір, виходячи з бачення архітекторів, а також чиновників різних рангів. Інколи здається, що це зроблено під лінійку, поведінка ж людей аналізується не завжди.

Чому пішоходи добровільно наражають себе на небезпеку неподалік кільця 95-го кварталу? Адже за сотню метрів є підземний перехід.

По-перше, їм так простіше й зручніше. Людина не любить робити гаки. Якщо ці гаки існують у міському просторі, це не проблема людини, а недопрацювання організаторів дорожнього руху та незнання ними людської природи.

По-друге, що ще більш критично, вони можуть не мати іншого вибору. Підземний перехід — справжнє випробування для батьків із візочками, людей літнього віку, громадян із важким багажем. Для людей на кріслах колісних — узагалі недоступний простір. Уявіть, що ви прибули з північних районів міста, вийшли на зупинці біля «Антошки», а вам треба на проспект Гагаріна або проспект Металургів. Елементарний перехід вулиці перетвориться на незабутню, але не найрадіснішу подорож завдовжки ледь не в кілометр.

Окремий аспект — регулярні ДТП за участю велосипедистів неподалік площі Горького (відео від Kostiantyn Krysanov). Відсутність регулювання руху на цій складній ділянці, потоки руху велосипедистів та автовласників, кожен із яких вважає, що він правий, призводять до трагедій.

А як ви вважаєте, чи потрібні регульовані наземні переходи на під’їзді до 95 кварталу?

#КривийРігЗручний