У Кривому Розі в штатному розкладі спортивних шкіл нема жодного кваліфікованого тренера, який би вчив плавати дітей з інвалідністю. А от діток, які хотіли б займатися цим видом спорту, чимало.

Анкетування учнів криворізьких шкіл показало, що 78 дітей із серйозними порушеннями опорно-рухового апарату мріють займатися в басейні. Найбільше таких виявилося в Покровському районі — 32% опитаних. Друге місце за кількістю охочих посів Саксаганський район — 25%, приблизно стільки ж — 21% — у Центрально-Міському. 10% від загальної кількості респондентів — зі шкіл Тернівського району. У Довгинцівському та Металургійному районах також є учні, які залюбки записалися б на секцію плавання.

Найбільше потребують занять спортом діти віком від 6 до 10 років — 41% опитаних, від 11 до 14 років — 38%. 12% — це категорія віком 15–18 років, 7% — дітки до 5 років.

Найбільш популярним у цьому відношенні став палац спорту «Молодість». Потребують забезпечення спеціальним тренером та доступністю, на думку опитаних, і решта басейнів нашого міста.

Наголошуємо, що анкетуванням були охоплені тільки школи. Є ще дитячі садочки, заклади фахової передвищої освіти. Тож числа набагато більші.
«Є велика необхідність у такому виді реабілітації в Центрально-Міському районі міста. Є багато дітей із порушенням опорно-рухового апарату, не всі діти обслуговуються соціальним таксі, а перевезення на далеку відстань є бар’єром. На жаль, у Центрально-Міському районі немає жодного реабілітаційного центру — це велика проблема для батьків», — такі коментарі залишили батьки.

«Я дуже хочу ходить на плаваніє» — ці слова з анкети, написані рукою дитини, зворушили нас до сліз і сказали більше за всі цифри. Принаймні для нас цього достатньо, щоб продовжити далі працювати над вирішенням проблеми доступності басейнів, а також забезпечення спортивних закладів кваліфікованими тренерами. Дитячі мрії мають здійснюватися!

Дякуємо адміністраціям шкіл за розуміння і допомогу в організації анкетування!

#КривийРігЗручний