10 листопада в Києві відбулася церемонія вручення премії «Відкриті двері» від Доступно.UA. Третє місце в номінації «Ініціативи» здобула ГО РУХ БЕЗ МЕЖ. Почесну нагороду отримав голова організації Юрій Понькін.

РУХ БЕЗ МЕЖ номінувався ще минулоріч, але тоді здобути приз не вдалося, та й церемонія відбулася лише в онлайн-форматі через карантинні обмеження. Нині все пройшло яскравіше й успішніше. Більше того, активна діяльність РУХ БЕЗ МЕЖ не могла залишитися поза увагою, і представники Доступно.UA запропонували Юрієві особисто долучитися до конкурсу.

Отримана відзнака — результат трирічної праці на ниві інклюзивності: піднятих болючих, але важливих проблем, численних акцій, флешмобів, ініціатив. Значний пласт справ зроблено у співпраці ГО Об’єднання Відповідальних Громадян та РУХ БЕЗ МЕЖ у рамках проєкту #КривийРігЗручний.
Звичайно ж, шлях не усіяний пелюстками троянд. Стаються поразки, у корені яких — байдужість або й збочена логіка, мовляв, не варто слухати набридливих активістів, нам видніше. Юрій лаконічно прокоментував цей аспект: «Є таке відчуття, що приз не стільки відзнака нашої діяльності, навіть якихось здобутків, а радше ознака чиєїсь бездіяльності».

Тим не менш, оптимізм Юрія та його колег дає змогу «лупати сю скалу». Результати титанічної праці — наочні: день за днем, об’єкт за об’єктом, рекомендація за рекомендацією простір суворого індустріального Кривого Рогу стає доступнішим і людянішим.

Юрій Понькін вірить, що приклад криворізьких активістів стане натхненням до позитивних зрушень в інших містах: «Усе у ваших руках. Не важливо, звідки ви: з Жовтих Вод, Черкас, інших куточків країни, — у ваших силах об’єднатися та працювати заради безбар’єрності простору, де ви мешкаєте».

Відзначив діяльність Юрія Понькіна Дмитро Щебетюк, засновник ініціативи Доступно.UA: «Юра крутий тим, що взагалі взяв на себе таку ініціативу в Кривому Розі й упродовж кількох років змінює місто на краще. Є багато досягнень у цьому плані. Рік чи два тому він навіть вийшов на всеукраїнський рівень і залучається до певних зрушень не тільки в Кривому Розі, але й у системі в Україні, наскільки це можливо. Те, що імпонує мені, — це саме проактивність Юри й організації загалом, бо вони більше за зміни, а не “покричати-посваритися”. У співпраці з ним це було дуже помітно. Видно, що виросли за ці роки й він, й організація, і його вплив на певні ситуації. До нього дослухаються значно більше людей, і комунікація проводиться більше в якості об’єктивного, конструктивного діалогу, аніж сварок».

Юрій Понькін відзначив в отриманій нагороді роль колеги з РУХ БЕЗ МЕЖ Олександра Хоміча, а також представників Об’єднання Відповідальних Громадян Юлія Морозова та Анни Ємельянової.

Вітаємо Юрія із заслуженою відзнакою та бажаємо продовжувати в тому ж дусі!