Кілька місяців тому розпочався ремонт на вулиці Едуарда Фукса. Перевірити, чи є позитивні зміни в доступності, вирішили представники ГО РУХ БЕЗ МЕЖ та небайдужі містяни.

Виявилося, що про інклюзивність думають ледь не в останню чергу. Про що мова?
– Під’їзди деяких будинків виходять на головну магістраль. Про пандуси мова не йде. Більше того, наявні східці — зависокі, тож для мам із дитячими візочками та літніх людей шлях від будинку до тротуару перетвориться на неприємну пригоду.
– На вулиці розташовано багато об’єктів бізнесу та інфраструктури. Як їх дістатися людині з інвалідністю, не маючи сторонньої допомоги та не пошкоджуючи транспорт, — велика загадка.
– Квінтесенція — недоступність входу до установи з назвою «Міська спілка інвалідів».
– Виїзди на пішохідні переходи та на розділову смугу — зависокі для маломобільного громадянина.
– Додавання шару асфальту призведе до того, що дощоприймачі опиняться глибше рівня дороги, ніж це дозволяють ДБНи. Тож маємо «сюрприз» для велосипедистів.

Членкиня ГО РУХ БЕЗ МЕЖ Наталія Кот мешкає в цьому районі. Людина, що відповідає за ділянку, не змогла пояснити Наталії, якою буде вулиця в перспективі. Наталія розуміє, що продовження робіт у тому ж ключі відріже частину мешканців 173 кварталу від благ інфраструктури раз і назавжди.

Олександр Хоміч привернув увагу до сходинок і бордюрів. «На таких сходинках підніматися на візку небезпечно, навіть за допомогою іншої людини. Може виникнути травмонебезпечна ситуація. Падіння вперед — це перелом кінцівок, а потім щонайменше три місяці лікування, протягом яких людина стане цілком безпомічною, не зможе ані приготувати попоїсти, ані сходити до туалету. Також можливі переломи ребер».

Перехожі зацікавилися аудитом. Ольга Олександрівна має сина з інвалідністю. Вона зазначила, що за таких перепадів висоти людина може впасти й травмувати голову. Крім того, їй важко піднімати крісло, через це постійно болить спина. «На Ювілейній недопрацювали, людям з інвалідністю важко, то зробіть хоч тут добре», — вказала громадянка.

Недоліки занотували й передадуть замовникам і виконавцям робіт. Доки реконструкція триває, є надія внести зміни та зробити місцевість на 173 кварталі дійсно інклюзивною.