Гасло «Місто довжиною в життя» лише частково образне. Криворізька реальність — це близько 80 кілометрів протяжності міста з півночі на південь.

Звісно ж, хочеться, щоб зростало число поїздок у місті на велосипеді. Це підтримка здорового стану тіла й духу, це корисно для нашого екологічно скаліченого міста. Ідеально було б використовувати велосипед не лише для розваги та рекреації, а й для руху на роботу, навчання, у справах.

Указані десятки кілометрів шляху ускладнюють розвиток велоруху. Тим не менш, є спосіб збільшення кількості поїздок байком — створення перехоплювальних паркінгів.

Про що мова? Біля станцій громадського транспорту організовується паркувальний майданчик для велосипедів. Це уможливлює комбінування руху велосипедом і громадським транспортом: частину маршруту велосипедист долає на двоколісному коні, частину — на громадському транспорті.

У випадку Кривого Рогу доцільним може бути зв’язок велошляхів і станцій швидкісного трамвая. Орієнтовна місткість кожного паркінгу — 10 велосипедів з можливістю розширення.

Чи є така практика поширеною в Україні? Перехоплювальні паркінги для велосипедів поступово впроваджуються в Києві. Перший відкрився ще в серпні 2014 року біля станції метро «Виставковий центр». Зараз працюють паркування біля станцій «Мінська», «Оболонь» і «Героїв Дніпра».

Як працює система?
– велосипедист здає транспорт на зберігання
– видається квитанція, де вказується марка велосипеду, ім’я власника, номер телефону та час здачі
– оплата — як окремо за кожне користування, так і за допомогою абонементів або членських карток
– можливо організувати зберігання велосипедів уночі в спеціальних боксах

Хто має встановити паркінг і забезпечувати його роботу? Ідея може бути реалізована і місцевою владою, і бізнесом. Перехоплювальний паркінг цілком реально зробити самоокупним та навіть прибутковим за рахунок плати за зберігання, а також надання супутніх послуг:
– продажу велотоварів
– продажу чаю, кави та готових страв
– облаштування зони для відпочинку
– облаштування душових кабінок.

А як ви вважаєте, чи потрібні такі паркінги в Кривому Розі? Якщо так, то де саме?
Чи додасть це мотивації містянам користуватися велосипедом?

#КривийРігЗручний