Веломарафон ХСМ “Залізна сотня” за 5 років існування став однією з візитівок нашого міста. Про захід знають, його люблять, і число учасників щорічно зростає. Люди бачать величезну кількість велосипедистів, живий масовий захід рекламує велорух краще, ніж будь-яка суха теорія.

Під час пресконференції, яку організував голова ГО Ukrainian Bike Family Денис Дубов, порушувалися питання підготовки до веломарафону 18 вересня. Денис із сумом зазначив, що після річної перерви у зв’язку з карантинними обмеженнями є тренд до певного падіння активності подібних заходів в Україні. А проте вже зареєстровані 230 учасників, і є надія щонайменше подвоїти це число до старту Веломарафону XCM “Залізна сотня” 2021

Відповідаючи на запитання журналіста, Денис Дубов указав, що час від часу звучать пропозиції змінити маршрут, але кращим він не стане. Шлях велосипедистів включає локації на Галківці, Техбазі, відвали Глеюватського кар’єра, Краматорівський ліс, Червоний міст, Авангард, чудові 30 км уздовж водосховища на Карачунах, скелі МОДРу та багато іншого.

Родзинкою пресконференції було питання брендування «Залізної сотні». Адже який захід без гімну! Саме зараз, за кілька тижнів до п’ятого за ліком марафону, Денис Дубов і гурт ЕЛЛІС презентували офіційну пісню заходу та кліп, знятий під неї.

Пісня сама по собі динамічна, несе в собі жагу пригод, уособлену в словах «так ти ще не катав», і містить кілька відсилок до криворізьких реалій, наприклад багатозначну згадку про червоні доріжки. Зйомки кліпу відбувались у кількох локаціях марафону, і деякі з точок виявилися важкодоступними: заїхати на авто туди неможливо — лише пішки, мототранспортом або велосипедом. Утім організатори зйомок і музиканти впоралися. Є дві версії відео: одна розкриває суть заходу, інша показує різноманітні ділянки траси.

Для гурту ЕЛЛІС це особливий досвід: хлопці вперше писали пісню на замовлення та зі встановленим дедлайном (попри це музика і слова — суто їхнє творіння) й уперше знялись у відеокліпі.

Денис Дубов і гурт ЕЛЛІС вдячні всім, хто допоміг у роботі: зокрема культурно-громадському центру ШELTER+ — за надану студію звукозапису, а Івану Баранову — за титанічну знімальну працю на волонтерських засадах.