«Подібні акції варто проводити! Нашому суспільству треба розповідати, що грудне вигодовування — це не щось, що має проходити за зачиненими дверима. Дорослий може почекати, оцінити ситуацію, зрозуміти. Дитині, якій місяць, рік, півтора, важко пояснити, чому тут і зараз не можна поїсти. Узагалі грудне вигодовування — це навіть не про їжу, а про єднання з мамою. Якась ситуація, стрес — дитині треба заспокоїтися. Я особисто вважаю, що простіше дати їй цю можливість через груди, якщо це їй допомагає. Якщо цього не зробити, то маля кричатиме на всю вулицю, і тоді всі нервуватимуть: і мама, і дитя, і оточуючі. Багато хто боїться погодувати, бо очікують засудження суспільства», — таку думку висловила учасниця акції «Годувати — не соромно», мама маленької Соломії Христина Ларіонова.

Акція «Годувати — не соромно» проходила 8 серпня ввечері, коли багато родин із маленькими дітками прогулювалися проспектом Поштовим. У жінок різного віку й професій нам пощастило дізнатися думку про грудне вигодовування в громадських місцях і про необхідність облаштовувати для цього спеціальні кімнати. Більшість опитаних сказали «так» обладнанню кімнат для мам, особливо в парках, і зокрема в Гданцівському, до якого йти далеко, відповідно, імовірність того, що маля захоче їсти, велика. У цілому люди позитивно ставляться до грудного вигодовування в публічних місцях, навіть не вірили в те, що хтось може засуджувати мам, які годують. Були люди, зокрема консультанти з грудного вигодовування, які не бачать потреби в спеціально відведених місцях, адже жінка може погодувати дитину будь-де, що в усьому цивілізованому світі є нормою.

 

Завітала на акцію дитячий міський кардіоревматолог у 8 лікарні Тетяна Юріївна Романенко: «Про грудне вигодовування можу вам говорити безкінечно. Кращого харчування для дитини, ніж грудне молоко, ви не придумаєте. Якщо можна підтримувати грудне вигодовування, то це треба робити!»

Поговорили також про прикривання та спеціальний одяг. «Коли дитина вже їсть, видно не більше, ніж у жінки з декольте. Пелюшка — це незручно, улітку під нею дитині душно. Двомісячний грудничок їсть хвилин тридцять, і тридцять хвилин він має бути закутаним із головою. Це жарко. До того ж мені не видно дитини, а в цьому віці все треба контролювати. Спеціальний одяг для годування — це зручно. Зараз я у звичайному платті, бо в мене дитина вже підросла. Вона їсть недовго, кілька хвилин хвилин. Тому в спеціальному одязі не бачу потреби», — пояснює Христина Лазарєва. До речі, Христина дозволила нам зафіксувати цю чарівну мить, коли мама годує немовля.

Нам було цікаво почути думку жінок старшого віку. Дві чарівні жіночки за шістдесят років, усміхаючись, в один голос заявили, що вони підтримують грудне вигодовування в громадських місцях.
А ось думка сучасної пенсіонерки Катерини Гуцул: «Я прихиляюся перед материнством і з неймовірною теплотою ставлюся до молодих мам, особливо тих, які годують немовля. Мені все це дуже імпонує. Я люблю дітей. Для мене це красива картина, коли мама годує. Але я сама очі не витріщаю і не дивуюся». Катерина Борисівна працювала 25 років у промисловості провідним економістом, 10 років — головним державним податковим ревізор-інспектором. Коли вийшла на пенсію, закінчила курси англійської мови, отримала права водія категорії Б і знайшла собі роботу в Гамбурзі. Гадаємо, варто дослухатися до такої прогресивної людини з життєвим досвідом і припинити ніяковіти при мамі, яка годує, а зробити усе можливе, щоб їй було комфортно.

«Я вважаю, що акція пройшла успішно. Упевнена, що ми привернули увагу до цієї проблеми, дали поживу для роздумів. Хтось замислиться вперше, хтось змінить свою думку і буде більш толерантним, хтось спокійно вперше погодує своє дитя в публічному місці, не почуваючись якимось вигнанцем», — підсумувала організаторка акції Анна Атаманчук.