Парки традиційно — одне з облич міст. У парках стикаються інтереси різних груп населення — дорослих і дітей, велосипедистів і пішоходів, «собачників» і спортсменів. Облаштування парків — завдання із зірочкою для багатьох міст, зокрема й для Кривого Рогу.

У цьому дописі мова піде про місто, яке змогло. Це — Харків. Місто із суперечливим політичним бекграундом, що, втім, становить інтерес у сенсі витрат коштів громади на зони відпочинку.

Кількасот кілометрів подорожі здійснила членкиня Об’єднання Відповідальних Громадян Анна Атаманчук для занурення в атмосферу парків імені Горького, імені Шевченка та Саржиного яру.

Це міг би бути лонгрід, але подбаємо про зручність наших читачів і зупинимося на головному.

Умови для дітей. Ігрові майданчики — нові, гойдалки та інші атракціони працюють. На майданчиках — зручне якісне покриття, жодної посипки піском, а тому діти мають менше шансів травмуватися. Є кілька незвичайних забавок на зразок підземних тунелів між пагорбами.

Озеленення. У парках — дуже багато рослин. Усі дитячі майданчики стоять у затінку. Коріння дерев закрите кольоровою тирсою: вона пофарбована в червоне, жовте, зелене. Окрім охайності, це не дає ґрунту розсипатися на пішохідну частину.

У Саржиному ярі протікає струмок, він починається від джерела, де люди можуть вільно набирати собі питну воду. Уздовж течії джерела облаштовано зону відпочинку.

Пішоходи та велосипедисти не заважають одне одному. Виявляється, їх досить легко розвести в часі й просторі. Один з варіантів — окремий міст для переміщення велосипедистів. Інший — вело-пішохідна зона: її розділили бордюрами й зеленими насадженнями таким чином, що кожен розуміє, яким «коридором» він рухається. Це знижує ризик раптового травматизму та наїзду велосипедистів на пішоходів.

Убиральні. Безоплатні та чисті. Є умови для мам із немовлятами та для людей з інвалідністю.

Під час реконструкцій використано сучасні та безпечні матеріали.

Речі, які мають сприйматися за норму, на жаль, дивують гостей із Кривого Рогу. Сподіваємося, що наше місто почне крокувати в ногу з часом і ставатиме людиноцентричним.

#КривийРігЗручний