Дитячо-юнацька спортивна школа №10. Розташування в серці Саксаганського району. Кількасот учнів у секціях. Капітальний ремонт ще 2017 року. Тож планка очікувань щодо сучасності та доступності закладу піднята досить високо.
Що ж насправді? Уранці 24 червня відповідь на це питання шукали представники ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян», ГО «РУХ БЕЗ МЕЖ», Саксаганського районного та Криворізького міського комітетів доступності, депутати районних у місті рад і міської ради.
Проблеми почалися з перших секунд — із високого порогу у вхідній секції спорткомплексу. Надалі тренд на перепони для відвідувачів з інвалідністю продовжився.
– Наче є пандус, яким можна потрапити до холу ДЮСШ, але зовсім не пристосований за розмірами для підйому та спуску на кріслі колісному. Отже, людина не зможе подолати ці кілька східців без сторонньої допомоги.
– Про окремі вбиральні для маломобільних громадян мова не йде.
– У наявних санвузлах — високі східці перед входом до кабінки. Пандусів немає.
– Ба більше, навіть заїхати до туалету можливо не на будь-якому кріслі колісному — дверний отвір має ширину лише 58 см за необхідних щонайменше 80.
– Вишенькою на торті стало те, що чаша басейну, за давньою традицією спорткомплексів, побудованих у 70-ті роки ХХ сторіччя, розташована на другому поверсі. З урахуванням побаченого раніше шукати ліфт або підйомник було наївно.
Голова ГО «РУХ БЕЗ МЕЖ» Юрій Понькін не побачив у ДЮСШ жодних умов для людей з інвалідністю. Як стало відомо Юрію, після проведених ремонтів стан справ лише погіршився: звузили двері, зробили пороги там, де не треба. За підсумками візиту Юрій із колегами дадуть рекомендації з поліпшення інклюзивності комплексу до Криворізької міськради. «Нам потрібно робити спортивні об’єкти міста доступними для всіх громадян, зокрема й маломобільних», — резюмував Юрій.
Представник комітету доступності Саксаганського району Олександр Хоміч звернув увагу на нестачу тренерів і реабілітологів: «Я мешкаю неподалік та займався тут до своєї травми. Знаю, що раніше люди з інвалідністю відвідували заняття в ДЮСШ. Але зараз я побачив, що категорично не вистачає співробітників. Адже щоб займалися люди з інвалідністю, їм потрібні фахівці, які знають, як правильно потрібно людину пересадити, перемістити в басейн, як усе зробити, не завдавши ще більшої шкоди здоров’ю».
Аудит доступності ДЮСШ №10 засвідчив відсутність цієї самої доступності. Є над чим працювати, щоб із часом спорткомплекс у найбільшому адміністративному районі Кривого Рогу став рівним у доступі для всіх охочих займатися спортом.