Найкращий спосіб зберегти пам’ять про журналіста і громадського діяча — продовжити його справу та мотивувати інших. Саме так народилась ідея премії імені Володимира Гончара.

Відзнаку започаткували родина Гончарів та Об’єднання Відповідальних Громадян. Нагороду присуджують якісним, вартим суспільної уваги журналістським та блогерським матеріалам і вручають авторам та авторкам.

Церемонія нагородження премією за 2019–2020 роки відбулася цього року 4 травня онлайн у студії «Експерт-КР – експертне відео про Кривий Ріг».

До складу журі увійшли:
Олег Павлов — журналіст, багаторічний редактор газети «Металург», засновник і видавець газети «Криворожские ведомости»;
Ольга Калинюк — у минулому головна редакторка «Червоного гірника», видавчиня газети «Базар»;
Максим Глазков — відеограф, співзасновник Об’єднання Відповідальних Громадян.

Премію третього ступеня присуджено:
Денису Шабаніну за блог на site.ua. Члени журі звернули увагу на системність, глибину дописів та авторський стиль. Як зазначила Ольга Калинюк, діяльність Дениса є сміливою, адже часто журналісти займаються репортажами й уникають аналітики;
Світлані Романенко за цикл матеріалів «Ти можеш все» на 0564.ua. Олег Павлов відзначив журналістську майстерність, коли одна й та сама подія висвітлюється кількома матеріалами різнобічно.

Премію другого ступеня присуджено Тетяні Якушевській. Матеріал «Проект на полтора миллиона: как волонтёр из Кривого Рога превратила детские палаты из советских в европейские» є надзвичайно актуальним, адже стосується 2-ї дитячої лікарні, яка перебуває на межі закриття. Олег Павлов побачив у роботі мотивацію не опускати рук, ілюстрацію перемоги доброї відкритої людини над бюрократією. Водночас Максим Глазков відзначив, що відчувається біль автора щодо того, що людям доводиться брати на себе обов’язки влади.

Володарем премії першого ступеня став Володимир Стецюк за публікації про Костя Пестушка, отамана Степового-Блакитного в онлайн-виданні «Український час». Цінність робіт — у популяризації подій сторічної давнини, приверненні уваги до персони нашого видатного земляка. Олег Павлов вважає, що задачу виконано: тема розкрита зрозуміло для громадськості, Кость Пестушко став ближчим і цікавішим для всіх.

Слово — співзасновникам премії.

Ольга Гончар прокоментувала церемонію нагородження так: «Кажуть, велике бачиться на відстані. Що більше часу минає від дня, коли Володимир Гончар пішов в інші світи, то потужнішою бачиться його журналістська праця та громадська діяльність. І я надзвичайно тішуся, що взятий ним курс на якісну, гостру, суспільно вагому журналістику ми можемо продовжувати, вручаючи премію його імені».

Роль особистості Володимира Гончара для криворізької журналістики та значення цієї нагороди чудово резюмував Юлій Морозов: «Для нас в Об’єднанні Відповідальних Громадян від початку одним із пріоритетів був розвиток незалежних ЗМІ та якісної журналістики в Кривому Розі. А Володимир Гончар був одним із тих, хто дав серйозний поштовх розвитку нашого руху. Тож створення цієї премії для нас є дуже логічним кроком, хоча поки що кількість номінантів і невелика кількість дійсно яскравих робіт трохи засмучують. Але ми сподіваємося, що поступово ситуація буде змінюватися, і готові продовжувати докладати зусиль заради цього».