Уперше в нашому місті говорили про доступність не з владою, не з інспекцією з благоустрою чи департаментом інфраструктури міста, а з майбутніми будівельниками. Ішлося не про усунення наслідків непродуманого містобудування, а про упередження помилок у плануванні та проєктуванні.
30 квітня, у Всесвітній день мобільності та доступності, відбулася присвячена доступності онлайн-зустріч зі студентами будівельного факультету та викладацьким складом Криворізького Національного Університету. Захід організував та провів голова РУХ БЕЗ МЕЖ Юрій Понькін.

З відповідей студентів стало зрозуміло, що багатьом з них це поняття мало знайоме. Під час зустрічі молодь дізналася, що доступність не обмежується лише пандусами. Доступність може бути інформаційною, архітектурною, транспортною тощо, стосується не лише людей з інвалідністю, а й маломобільнх груп населення.

Перед обговоренням усі переглянули короткий відеоролик «Гра в мобільність», спеціально створений до Дня мобільності Рухом без меж та Об’єднанням Відповідальних Громадян. Герої гри — люди з інвалідністю — долають труднощі й намагаються вижити в недоступному світі.

Співзасновниця ГО “Велокривбас” Анна Атаманчук закликала молодих людей бути «розумними і вдумливими, коли будуть робити свої проєкти і щось пропонувати змінювати в міському середовищі та в будівлях».

Ректор університету Микола Ступнік пояснив, що причинами проблем із доступністю на сьогодні є відсутність жорстких будівельних норм і субвенції держави на цю мету. Він також зазначив: «Переважна більшість таких людей — моя родина не виняток — самотужки несуть цю тяжку ношу, яку їм доля намалювала по життю. Вагу цієї ноші ми не зменшимо до нуля. Але зменшити й полегшити — це в наших силах».

Якщо маєте ідеї, як покращити доступність, пишіть у коментарях!