Останній раз у жіночого лікаря Наталя Кот була 8 років тому. Дикість? Ні. Реалії життя людей з інвалідністю, маломобільних громадян у 21 сторіччі. Причина — відсутність спеціальних сучасних пристосованих для потреб маломобільних і людей з інвалідністю оглядових крісел.

Ця проблема стосується як жінок з ураженням хребта, так і маломобільних жінок із тимчасовими травмами, жінок похилого віку, зокрема з коксартрозом тазостегнового суглоба.

Більшість із них просто уникають оглядів жіночого лікаря. За можливості звертаються до платних лікарень, викликають лікаря додому, що влітає в копієчку. Жінки роками не перевіряються на кріслі, дають лікарю «у фонд» кабінету й отримують печатку в медкнижці про пройдений профоголяд.

«8 років тому, коли я була вагітна, в гінекологічному відділенні лікарні №9 мене не приймали. Доводилося викликати приватного лікаря додому. Це чималі кошти. Після пологів я лише в цьому році кілька тижнів тому взяла направлення до гінеколога. Але там звичайне крісло, я розумію, що туди не виберуся. Доведеться знову платити», — розповідає Наталя Кот, яка вже багато років пересувається на інвалідному візку через травму хребта.

«Останній раз мене оглядали в санаторії на кушетці. Повноцінним оглядом це назвати не можна. Хіба що мазки взяти. Я вже не пам’ятаю, коли відвідувала гінекологічний кабінет. Відсутність спеціальних крісел для людей з інвалідністю — дуже серйозна проблема. Чула, що в Кам’янському жінки порушили це питання та місцева влада спромоглася закупити такі крісла», — розповіла Надежда Дмитрюк.

У межах проєкту «Кривий Ріг — Зручний» ми вирішили для початку дізнатися, чи є в нашому місті такі крісла. Отримали відповідь від Департаменту охорони здоров’я: одне крісло є в Покровському районі, 6 — у Саксаганському, 7 — у Довгинцівському, 2 — у Металургійному. У Тернівському, Інгулецькому та Центрально-Міському районах крісла під запити людей з інвалідністю взагалі відсутні.

Щоб упевнитися у відповідності наявних крісел сучасним стандартам, ми запросили додатково їх технічні паспорти. Адже, за словами, Наталі Кот, часто спеціальним кріслом називають те, що просто піднімається та опускається, без розсувних підніжок та інших додаткових функцій.

Друзі, звертаємося до вас із проханням розповісти, що ви знаєте про такі крісла в нашому місті, будемо вдячні за їх фото і будь-яку інформацію. Робімо Кривий Ріг зручним разом! Бачити менше