Дружня міська інфраструктура та рівний доступ до неї. Ці тези — в основі розробленої Об’єднання Відповідальних Громадян Велоконцепції та пропозицій з удосконалення роботи транспорту. Ці питання гостро постають, коли мова заходить про перевезення велосипеда в тролейбусі, як зазначалося раніше.

Настав час огляду технічних можливостей салонів міських тролейбусів на предмет можливості перевезення велосипеда. Таке обстеження нам вдалося провести завдяки допомозі депутатки міської ради Світлана Сова.

Для огляду нам надали типи тролейбусів, що курсують Кривим Рогом.

– Дніпро Т-203 — 30 машин. У салоні є місце для велосипеда, але його треба зафіксувати, щоб не бруднив обладнання й інших пасажирів. На тролейбуси не збіг термін гарантії, тож заборонено самостійно вносити будь-які зміни. Логічний крок — запит до виробника про вдосконалення салону ременями кріплення велосипеда.

– ЮМЗ Т-2 — 19 машин. У задній частині салону є місце для велосипеда. Але там розташований дизельний відсік і блокувати доступ до нього заборонено.

– ЗіУ-9 — 14 машин. Найбільш сприятлива для змін модель. У задній частині салону можна замінити наявні сидіння на відкидні. У такому разі з’явиться можливість встановити стійку для велосипеда, де він нікому не заважатиме.

– ЛАЗ Є183Д — 4 машини. Запропонована нам до огляду машина проходить капремонт. Можливе місце для велосипеда завузьке, але сам факт капремонту дає простір для того, щоб зробити тролейбус більш доступним для велосипедистів.

Як зазначила Анна Атаманчук, велосипедист робить послугу міському середовищу, коли в години пік не претендує на місце в транспорті, а рухається своїм ходом. Випадки, коли справді потрібна допомога, рідкісні, це травмування велосипедиста або поломка ровера. У такі моменти велокористувача не можна залишати «за бортом». І способи зробити це комфортним для всіх, як сподівається Анна, будуть знайдені та реалізовані.

#КривийРігЗручний