Наша організація разом із депутатами виконкому Центрально-Міської райради продовжує просувати питання збереження наземного переходу в районі Центрального ринку, який буде функціонувати паралельно з підземним.

30 березня, під час засідання, вислухавши пропозиції представників ОВГ, комітет доступності виконкому ухвалив винести це питання на розгляд сесії Центрально-Міської райради.


Щоб остаточно переконати комітет у необхідності функціонування двох переходів одночасно, Анна Атаманчук підрахувала кількість метрів, які доведеться подолати людині з інвалідністю або маломобільній людині до найближчого зручного для неї наземного переходу, якщо приберуть тимчасовий. 800 метрів плюс вісім зависоких бордюрів. Тобто або ти з хворими ногами, на милицях, на візку, із диною на руках, із важкими торбами долаєш чималеньку кількість сходин підземки, або чалапаєш вісімсотметрівочку до найближчого наземного переходу. Вибір такий собі.

Оскільки з об’єктивних причин нема можливості зберегти тимчасовий наземний перехід, наші представниці запропонували зробити наземний перехід трішки нижче по вулиці Лермонтова, за зупинкою — це найкращий і найзручніший варіант. Або ж у крайньому разі облаштувати регульований пішохідний перехід від автовокзалу умовно до «Вікторі плази».


Під час засідання Анна Атаманчук звернула увагу присутніх, що в тих самих ДБН, де прописані обов’язкові 300 м між наземними пішохідними переходами, зазначено: за умови обґрунтування та пояснення відстань між переходами може бути меншою. Яскравим прикладом такої практики є проспект Гагаріна з його переходами.


Анна також навела законне обґрунтування встановлення переходу вище по вулиці Лермонтова. Відповідно до ДБН, на перехресті мають бути переходи в усіх чотирьох напрямках. Сьогодні ж прямий четвертий перехід від автовокзалу до «Вікторі плази» відсутній.

Під час обговорень, правда, незрозумілою залишилась позиція начальника відділу благоустрою Євгена Дивенка. Депутатка Нуне Волкова поцікавилась у нього, що робити людям з інвалідністю в разі поломки підйомників, адже на ремонт піде не один день. На що начальник відповів: «А як вони раніше пересувалися?» Сподіваємося, що Євген сказав таке, не подумавши, адже раніше люди на візках узагалі не мали можливості користуватися підземкою.