Увечері 25 березня представник Ukrainian Bike Family Денис Дубов презентував карту потенційних маршрутів онлайн. До заходу підключилися велосипедисти, представники патрульної поліції та громадськості.

Об’єднання Відповідальних Громадян та UBF протягом останніх місяців виконали значну роботу, а саме:
– проаналізували план міста і план територій
– визначили транспортні райони міста, важливі транспортні вузли
– сформулювали перелік цілей руху, зокрема туристичних об’єктів
– вивчили думку громадськості, провели масштабні анкетування, опитування
– отримали відгуки від експертного середовища

Була використана методика uCycle, коли від густонаселених районів проведені уявні лінії до найпопулярніших місць — лікарень, об’єктів культури, комерційних об’єктів, місць роботи і т. ін.

У проєкті є 4 типи маршрутів, зображених різними кольорами.
Червоний — магістральні шляхи, найпопулярніші серед велосипедистів. Приклад: схема руху вздовж траси через Ставки, Суху Балку та КРЕС.
Жовтий — маршрути, що використовують велосипедисти для руху до конкретної точки (ТРЦ, місця роботи). Приклад: шлях до селища Мирівське та ЦГЗК, який частина робітників долають саме велосипедом.
Фіолетовий — допоміжні маршрути, що поєднуватимуть «червоні» та «жовті». Приклад: маршрут, якиц має пов’язати велодоріжку через балку на Сонячному з магістральною.
Блакитний — рекреаційні маршрути. Їх у плані три: навколо КРЕСівського водосховища, на Білій горі та на Карачунах. Ці місця є меккою для велосипедистів і потребують маркування.

Учасники заходу активно дискутували. Найбільше «зачепили» їх два питання.

Безпека. Велосипедистка та депутатка Тернівської райради Віра Поляк висловила зауваження стосовно руху на ділянці в районі селища Ворівка. Ділянка є аварійно небезпечною для всіх: транспорту, велосипедистів, пішоходів. А Євген Даниленко та Денис Дубов дійшли згоди щодо того, що об’їзну дорогу слід комплексно обладнати велоінфраструктурою. Зараз через високі швидкості та велику кількість великогабаритного транспорту ця дорога є небезпечною для велолюбителів.

Рекреаційні маршрути. Виникло питання так званої алеї здоров’я в парку Ювілейному, а також руху навколо ставків на Соцмісті. На думку Дениса Дубова, рекреаційний маршрут — це не менше 7–10 км, а тому створювати такі маршрути завдовжки 3–4 км в парках недоцільно, це дуже мало для велосипедиста.
Представниця Об’єднання Відповідальних Громадян Анна Атаманчук наголосила, що результат розробки — це лише концепція. Пропозиції будуть надіслані виконавчій владі міста. Це не гарантує втілення всіх побажань велоспільноти, але громадські організації над цим працюватимуть.

Створений проєкт — перший і дуже важливий крок до того, щоб міське середовище нарешті стало зручним для велокористувачів. Усе тільки починається, стежте за оновленнями.

#КривийРігЗручний