Що ми уявляємо, коли чуємо слова «підземний перехід»? Мабуть, розбиті сходи, стихійну торгівлю, неприємний запах і безхатьків.
Невже вони настільки не пристосовані до сучасного ритму життя? Звичайно, можна зробити ремонт і модернізацію завдяки автоматичним підйомникам чи ліфтам. Та вже працює інший, більш ефективний підхід.

У західних країнах підземні переходи облаштовують лише на виходах з метро. Навіть через багатосмугові європейські вулиці, наприклад Єлисейські поля в Парижі, ведуть саме наземні «зебри». Ще використання підземних переходів можливе на великих автомагістралях чи заміських дорогах. До прикладу, у Вроцлаві підземний перехід реконструювали в книжковий магазин, а у Швейцарії їх перетворюють на велопаркінги.

Чому зараз масово відмовляються від підземних переходів?
НЕДОСТУПНІСТЬ. За статистикою, для 30% людей такі переходи не зручні (як-от для батьків із дитячими візочками) або й узагалі не доступні (для людей з інвалідністю чи літніх). І ніякі пандуси та ліфти не полегшують болю й приниження від таких переходів.
Ризик ДТП. Хоча здається, що підземки абсолютно безпечні, та в місцях таких переходів пішоходів збивають частіше, ніж на інших ділянках дороги. Це пов’язано з тим, що люди перебігають дорогу, адже так швидше і зручніше, а водії не очікують зустріти тут пішоходів, тому не встигають відреагувати й загальмувати.
НЕБЕЗПЕКА. За своєї закритості підземний перехід — ідеальне місце для грабіжників увечері та вночі. З такого місця важко втекти й немає можливості покликати на допомогу.

А що думаєте ви? Чи варто в Кривому Розі відмовитися від підземних переходів? І якщо так, то яким чином їх використовувати?