Аудит басейну на Соцмісті на предмет доступності для людей з інвалідністю назрівав давно. 10 лютого за ініціативи Об’єднання Відповідальних Громадян до установи прибула група криворіжців, небайдужих до питань доступності. З-поміж них — депутат Тернівської райради та голова ГО РУХ БЕЗ МЕЖ Юрій Понькін, депутат Металургійної райради Marina Peikrishvili, активіст Олександр Хоміч, депутат міськради Андрій Немченко.

Аудит продемонстрував, що заклад має ознаки інклюзивності, але задуми втілені не повною мірою, тому його не можна визнати інклюзивним.
– Вхід до комплексу обладнаний нормативним пандусом, але двері відчиняються безпосередньо на нього.
– Вхідна група для людей на кріслах колісних облаштована правильно, пороги — у межах норми. Утім відсутні інформаційні вказівники, що допомогли б зорієнтуватися, якими саме дверима слід скористатися, щоб потрапити всередину.
– Не вистачає інформаційних вказівників і всередині комплексу.
– Унітаз у туалеті для людей з інвалідністю має розташовуватись таким чином, щоб до нього було зручно під’їхати на кріслі колісному і зліва, і справа. Тут цього не спостерігається, й є ризик пошкодження рукомийника.
– Кнопка виклику персоналу розташована на відстані 1 метру від унітазу — у деяких випадках це за межами досяжності.
– Як запевнили представники палацу водних видів спорту, у планах облаштування окремого невеликого басейну для маломобільних громадян. Чи буде це втілене в життя — невідомо.
– Люди з інвалідністю не можуть скористатися великим басейном, адже він розташований на другому поверсі, а ліфтами або рухомими платформами комплекс не облаштований.

Як зазначила Марина Пеікрішвілі, вона, як мама трьох дітей, хотіла б, щоб її діти займалися спортом. Ймовірно, вона з часом приведе їх на заняття. Тому її обурив факт, що на другий поверх їй буде потрапити нереально — підйом лише східцями.

Юрій Понькін зазначив, що проєкт реконструкції складено некоректно: не враховано думку людей з інвалідністю та не залучено їх до розробки. Хибною є думка представників спортшколи, що ремонт нібито робиться для професійних спортсменів і великих досягнень. Рівність доступу до спорту, а також потенціал появи у Кривому Розі зірок-паралімпійців — те, чим не можна нехтувати.

На основі аудиту ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян» та ГО «Рух без меж» створили перелік коригувань і побажань. І поки реконструкція палацу водних видів спорту ще триває, хочеться вірити, що комплекс буде доповнено елементами доступності.
#КривийРігЗручний