14 жовтня відбулася перша ознайомча онлайн-зустріч для батьків з дітьми в межах проєкту «Комфортне місто своїми руками». Дискусія виявилася досить плідною.

Під час обговорень координаторка Анна Ємельянова детально окреслила завдання проєкту і шляхи їх виконання.

Ідейна натхненниця Анна Атаманчук пояснила, чому в містах України так багато проблем з доступністю: «На жаль, наші міста проєктувалися здоровими молодими чоловіками, які взагалі не замислювалися про необхідність будування інфраструктури, комфортної для маломобільних громадян або з тимчасовою втратою працездатності, людей інвалідністю, батьків з дітьми. “Триповерхова” інфраструктура розрахована на абсолютно здорових і дорослих людей, яких усього 10%».

Обговорили необхідність організації безпечного руху тротуарами для дітей віком від семи років. Таку ідею відомий велоактивіст Денис Дубов запропонував у зв’язку з тим, що в законах не прописані правила пересування такими видами транспорту, як гіроскутер, самокат, скейтборд.
Порушили проблему повної відсутності кімнат для сповивання та годування грудних дітей. Батьки хотіли би бачити у цих кімнатах мікрохвильовки, щоб розігрівати суміші для дітей на штучному вигодовуванні.

Юрій Понькін зазначив, що в сучасних будівельних нормах багато чого вже передбачено для зручного пересування всіх людей, але має бути громадський контроль.

Марія Кравець подякувала ОВГ за ідею створити такий проєкт. Його актуальність підкреслила співзасновниця культурно-громадського центру ШELTER+ Олеся Романча. Мама двох дітей з різницею у віці 8 років заявила, що, на жаль, за весь цей час нічого не змінилося, тож їй, як і раніше, доводиться маневрувати між «кратерами», люками, а іноді виходити на дорогу, бо тротуаром їхати просто неможливо.