Якось під Києвом лежав збитий собака. Дізнавшись про це, співзасновниця Котодому Олеся Шаповалова, яка на той момент лише чула про волонтерів, запропонувала в соцмережі оплатити витрати тому, хто йому допоможе. Охочих не виявилося. Олеся вирішила діяти.

«На третю добу я просто перестала жити: була осінь, падав перший сніг, а десь на трасі просто помирала беззахисна тварина. Я не витримала. Відпросилася з робити і поїхала разом зі своєю колегою. Тоді я не знала, що таке західносибірська лайка, кого зустріну і що робити далі», — розповідає волонтерка.

Нещасна велика тварина лежала на картонці. Вона дивилася на дівчат, а дівчата на неї. Треба було нетравматично завантажити в теплу машину. Як це зробити? Укусить чи ні? На щастя, поряд зупинився автобус із бригадою будівельників, які погодилися допомогти.

«Ця картина — як ми простягаємо ковдру під картонкою, як багато людей стають у коло і на “раз, два, три!” купа рук піднімають собаку, як разом несемо Асю до машини — досі перед очима», — згадує Олеся.

Олеся набрала номер дівчини, яка мала досвід порятунку тварин. Та підказала, куди їхати і в якій клініці шукати допомогу. Виявляється, що далеко не всі клініки приймають безхатніх тварин.

7 січня після кількох місяців лікування й відновлення Ася стала на ноги. «Для мене це було справжнім дивом і найкращим подарунком на Різдво», — розповідає Олеся.

Трохи згодом Асю забрав товариш лікаря, який її лікував. А Олесю вже ніхто не зможе зупинити допомагати нещасним: вона обрала шлях волонтерства, разом із подругою Яною Фіненко розпочала цілий рух з допомоги тваринам та організувала Котодім.

Тепер волонтерки вирішили побудувати на території Котодому зооготель «Дай на лапу», прибуток від якого буде йти на утримання Котодому.

На фото — та сама Ася. Якщо ви хочете допомогти таким, як вона, підтримайте проєкт Спільнокошту