15 березня в культурно-громадському центрі ШELTER+ діти разом з батьками встановили екологічний будиночок для комах — другий ентомологічний мікрозаказник у нашому місті. Ініціативу юної дослідниці, учениці педагогічного ліцею Даші Єгорової підтримало Об’єднання Відповідальних Громадян.

Перед встановленням заказника дослідниця прочитала пізнавальну лекцію для дітей Схованки. Малеча познайомилася з такими поняттями, як ентомологія, ентомологічний заказник, дізналися про Червону книгу, а головне, засвоїла, що природа — це механізм, який треба берегти, щоб він не зламався.

Єдине, що відволікло від цікавої лекції та неабияк здивувало наших маленьких слухачів, так це лапатий березневий сніг за вікном.❄️ «Нарешті!», — вигукнув хтось із малих)).

Діти з нетерпінням чекали встановлення будиночка для комах. Активно, із задоволенням допомагали: наповнювали нову оселю шишками, соломою, цеглою, дровами з дірочками, трубчастими стеблами, камінчиками. «Ой, дивіться, тут уже комашки з’явилися», — кричали радісно. Першим вдячним мешканцем у новобудові став солдатик, якого Роман Морозов знайшов на асфальті. Щойно його поселили), він одразу заховався від негоди в теплій соломі.

Досліджувати тему ентомологічних заказників десятикласниця Даша почала ще в 4 класі. Перший будиночок для комах на прохання дівчини було встановлено на території станції юних натуралістів. «Ми виявили, що такий будиночок сприяє поліпшенню екології, там з’явилися червонокнижні комахи і жуки. Потім мені захотілося, щоб люди побачили, як іще можна допомагати довкіллю. Я вирішили втілити свій проєкт, мета якого — поліпшення екології та екологічне виховання дітей. Дякую моїм батькам і Об’єднанню Відповідальних Громадян, що підтримали мене».

Мама Даші Олена Єгорова, викладачка Криворізького державного економічного технікуму, зазначила: «Це для нашого міста ноу-хау, яке треба підтримати. Такі будиночки повинні стояти в кожному дитячому садочку. Це природний тренінг. Ми завжди шукаємо захмарні методики. Просто вийдіть на вулицю, назбирайте шишок, паличок, сухої травички та разом з дітьми заповніть ними будиночок для комах — ось вам екологічне виховання».

Комашиний будиночок встигли встановити за два дні до карантину. Планували зробити те саме ще в кількох дитячих садочках, та, на жаль, через пандемію втілення проєкту призупинено. Зараз ми всі маємо час згадати, що найціннішим є життя на нашій планеті, почати врешті-решт свідомо ставитися до збереження довкілля, щодня та щохвилини дбати про екологію і пам’ятати, що ми живемо під одним дахом, іншого дому в нас нема.