Ви, мабуть, чули про існування в нашому місті Котодому. Але мало хто знає, що утримується він за рахунок пожертв людей і двох волонтерок, засновниць ГО «Best friend» Яни Фіненко та Олесі Шаповалової, які організували будиночок для котиків три роки тому та продовжують жити великою ідеєю допомагати хатнім тваринам.

На пожертвах, які не мають постійного характеру, далеко не поїдеш. Не один раз дівчатам доводилося з власної кишені закуповувати корм, ліки для маленьких безневинних створінь, які часто стають жертвами людської байдужості й навіть жорстокості. Та постійно організовувати збір — нелегка праця, вона забирає багато часу і не завжди ефективна.

Дівчата запропонували сміливу ідею — організувати на території Котодому готель для тваринок «Дай на лапу». Прибуток від зооготелю йтиме на забезпечення й утримання Котодому. Окрім того, це вирішує доволі складну проблему, з якою стикаються власники милих пухнастиків: де залишити тимчасово свого улюбленця, наприклад на час відпустки або відрядження. У нашому місті з цим, як з’ясувалося, велика проблема. Якщо в тебе нема доброї сусідки, що має час і бажання доглянути за тваринкою, а твої рідні не в захваті від ідеї взяти на себе таку відповідальність, то доводиться попітніти, щоб прилаштувати домашнього улюбленця. Підтвердженням цього є непоодинокі пости у фейсбуці з проханням перетримати пухнастого. Такий спосіб пошуку тимчасових господарів не найкращий, адже віддавати в геть чужі руки свого улюбленця — теж ризик.

Об’єднання Відповідальних Громадян з радістю відгукнулось на ідею волонтерок. Представник ОВГ Денис Дубов зазначив: «Наша організація підтримала хорошу ініціативу. Для нас це новий, але приємний досвід. Поки відсутня організована державна допомога безпритульним тваринам, волонтерство в цій галузі — єдина можливість урятувати невинних створінь. Дівчата роблять велику справу, якщо не героїчну. Бо поспілкувавшись із ними ближче, я зрозумів, що вони віддають цій шляхетній справі левову частину свого часу, а нерідко і свої гроші».

Нині в Котодомі проживають 43 мешканці, які нявчать, муркочуть і шукають родинного тепла та потребують постійного догляду. У вас є можливість їм допомогти — узяти одного з них до себе, порекомендувати знайомим або пожертвувати гроші на зооготель «Дай на лапу» через Спільнокошт.