Вивчаючи історію своєї країни, ми віддаємо шану тим, хто боровся за неї та дбав про національну ідентичність. Вивчаючи родовід, віддячуємо тим, хто дав нам життя, починаємо розуміти, хто ми і звідки. У тому, що генеалогія — це великою мірою про вдячність 🙏, переконаний генеалог-аматор Левко Квятковський.

22 лютого дослідник зі Львова вдруге завітав до культурно-громадського центру ШELTER+ із лекцією «Сердечна генеалогія: шлях до самопізнання». Цього разу йшлося про поглиблене вивчення історії свого роду за допомогою архівних матеріалів та інших генеалогічних джерел.

В Україні генеалогічні джерела зберігаються переважно в обласних архівах. Але треба враховувати, що адміністративний устрій час від часу змінювався, тож деякі документи перекочували до архівів інших областей.

На думку Левка, є два основні види джерел, яких не уникнути під час генеалогічного дослідження, — книги реєстрації громадського стану та метричні книги: «Це фактаж, скелет, без якого не обійтися під час побудови родового дерева».

Відвідувачі дізналися багато нового й цікавого. Зокрема те, що існують навіть такі документи, як сповідальні розписи, де фіксувалося, хто і коли сповідався. Довідалися про відмінності між австро-угорськими та російськими метриками. Отримали цінну інформацію про джерела, що стосуються Першої та Другої світових війн. З’ясували, які дані можна віднайти в картках військовополонених, повідомленнях про втрати, наказах про нагородження, особових справах, архівах репресивних органів, документах про поранення.

Виявляється☝️, що за допомогою метричних книг можна встановити навіть номер будинку, де жили ваші предки, а потім за допомогою кадастрових карт визначити місце знаходження.

Розповідаючи про тонкощі розшифровки матеріалів і роботи з ними, Левко Квятковський зазначив, що реконструкція власного родоводу допомагає дізнатися багато цікавих фактів з історії власної країни чи людства. Наприклад, при вивченні метричних книг про смерть Левко побачив, що під час епідемій 40 людей народжувалися, а 70 помирали. Для самого дослідника відповідь на запитання, чи варто робити щеплення, завдяки яким вдалося зупинити епідемії, була очевидною.

Один з відвідувачів, учитель хімії, фармацевт Антон Ляш, говорячи про важливість лекції, нагадав, що ще в Біблії питанню роду приділяється чимало уваги. Прийти на лекцію його мотивувала книга Маргарет Руби «Зцілення ДНК», у ній ідеться про те, що історії, які траплялися з вашими пращурами, можуть впливати на ваше життя.

«Я щиро дякую культурно-громадському центру ШELTER+ за те, що ви робите, за те, що у ваших стінах зростають неймовірні ініціативи, за те, що ваша гравітація тримає разом активних та небайдужих громадян і ви творите позитивні зміни», — зазначив Левко Квятковський.