Учора на базі Криворізької організації Червоного Хреста України 25 добровольців пройшли курс першої медичної допомоги для волонтерів масових спортивних заходів. Таку можливість вони отримали завдяки ОВГ. Ініціював навчання серед своїх колег голова велоклубу UBF, відомий організатор численних спортивних заходів у нашому місті Денис Дубов:

«Велозаїзди, трейлові забіги належать до травмонебезпечних видів спорту. При організації подібних змагань необхідно максимально убезпечити учасників від неприємностей і в разі потреби надати першу допомогу. У нас завжди є швидка, але вона не всюди може дістатися. Тому ми створили команду волонтерів. Вони мають знати, як діяти при переломах і розтягненнях зв’язок, як зупинити кровотечу, зробити штучне дихання чи масаж серця».

Упродовж 6 годин своїми цінними знаннями ділилася волонтерка Червоного Хреста, координаторка групи пошуку зниклих дітей Татьяна Карнаух: «В ідеалі цими знаннями мають володіти всі: працівники закладів громадського харчування, водії, однозначно всі педагоги, тренери спортивних секцій. Загалом надати першу медичну допомогу здатні діти віком від 5 років. Люди повинні знати, що допомогти собі, близьким, оточуючим не важко і не страшно, якщо ти знаєш як. Головне завдання — підтримати життєдіяльність постраждалого до приїзду швидкої та дочекатися кваліфікованої допомоги».

Учасники були дуже активними, ставили уточнювальні запитання, адже неодноразово брали участь у змаганнях і знають, із чим доводиться стикатися. Велосипедисти — народ сміливий і з гумором, тому на тренінгу не було сумно. Транспортувати постраждалих училися одне на одному. Щоб ускладнити завдання, відчайдухи вирішили побігати з носилками між першим і другим поверхами. Обійшлося без травм)). Та, відпускаючи добрі жарти, хлопці й дівчата не забували пильно слухати тренера, адже кожен знає, що на кону — життя людини, яке може врятувати їхня елементарна обізнаність.

Після ефективного тренінгу волонтери отримали сертифікати міжнародного зразка.

«Я дуже багатьох речей не знала, наприклад, що робити, коли в людини підвищився чи знизився тиск. Уся інформація надзвичайно важлива. Нам не відомо, коли ці знання знадобляться, але краще бути готовим, щоб у разі необхідності надати допомогу», — зазначила волонтерка Ольга Макуха.