18 січня в Кривому Розі відбулася конференція світового формату TEDxVechirniyBlvd 2020: Зв’язки з реальністю. Об’єднання Відповідальних Громадян пишається тим, що стало генеральним партнером першої TEDx у нашому місті.

Охочих узяти участь у конференції виявилося більше, ніж квитків. 100 криворіжців стали свідками унікальної для нашого міста події. У ролі ведучої виступила відома місцева журналістка, редакторка Першого Криворізького Софія Скиба.

Своїм досвідом і вміннями поділилися 12 унікальних спікерів, наймолодша з них — 10-річна Мирослава Щербина. Теми промов дуже різнилися, проте всі історії об’єднувало одне: бажання шукати можливості, а не причини.

Під час виступу криворізький винахідник Віталій Бризгалов представив модель електромобіля «Кулон», виробництво якого незабаром планує розпочати в Кривому Розі.

Гостя з Норвегії родом з Кривого Рогу приїхала спеціально до України та порівняла можливості цих двох країн. Глядачі дізналися, що в Норвегії учні звертаються до вчителів на «ти». Ця звичка, до якої важко було звикнути українці, компенсується тим, що всі норвежці постійно дякують. А при зустрічі мають звичку говорити «Дякую за минулий раз», і зовсім не важливо, що ви бачилися рік тому)). Під час інтерв’ю спікерка розповіла, що робити зачіску та манікюр їй більше подобається в Україні.

Зал із затамуванням подиху чекав, поки 13-річний «чемпіон чемпіонів» з ментальної арифметики Владислав Безгінов запам’ятовував і додавав подумки чотиризначні числа. Здивування й захват були в очах глядачів під час розповіді Костянтина Борисова про кафе на даху. А от психолога Дмитра Виноградова, який зміг назавжди подолати наркозалежність і відтепер допомагає іншим, після виступу викликали на біс.

Покинувши сцену, Дмитро попросив дати інтерв’ю пізніше, бо сам дуже хотів послухати яскравий виступ наступного спікера, вокаліста гурту «РояльКіт» Романа Гамана, який власною творчістю довів, що український культурний продукт — це не віночки з пластику й шаровари. У тому, що в політиці можна і треба перемагати чесно, а підкупи насправді нічого не дають, переконав присутніх Денис Денисенко.

Освітянка Неля Лебідь розповіла про особливості культури третього типу, у якій ми живемо. Цей період характеризується високою швидкістю змін, залежністю життя людини від інновацій та адаптації до них, вибудовою культу «потомків», тобто навчання в дітей. Коли консультант у магазині електроніки на ваше запитання «Як працювати з цими додатками в смартфоні?» відповідає «Спитайте у своєї дитини, вона вам все розкаже», то це чітко відображає не професіоналізм продавця, а стан сучасності.

Танок чемпіона України і віцечемпіона світу зі спортивних танців на візках Івана Заміги просто зачарував глядацькі серця. Це було видовищним і красивим завершенням першої конференції світового формату в нашому місті.

«Мені сподобалося, що в цьому форматі можуть поділитися досвідом люди, які не є взагалі ораторами, проте мають що сказати людям. Наприклад такі, як винахідник Дмитро Бризгалов. Було дуже цікаво послухати виступ про Норвегію. Змусив сильно замислитися виступ про культуру Романа Гамана. Вразило, як Руслана пропустила через себе те, про що розповідала, і так класно вивела на сакральну фразу про те, що все залежить від нас і треба починати з себе», — поділився своїми враженнями Андрій Богданов.

Куратор заходу Юлій Морозов зазначив: «ТЕDx для мене — це продовження того, чому я присвячую своє життя останні роки. Це об’єднання тих, кому не все одно. Хто відкритий до нового. Хто готовий слухати. Хто насолоджується, коли знаходить собі подібних. Хто розуміє, що розвиватися й учитися треба завжди, а межі досконалості нема. Коли вийдуть красиві відео з першої в Кривому Розі події в стилі TED і коли деякі з них розлетяться всім світом, ми з вами зможемо відчути задоволення від того, що були до цього причетними з перших кроків».

Ліцензіатка проєкту Анна Ємельянова привітала всіх криворіжців із долученням нашого міста до світового руху ТЕD і висловила сподівання, що наступного року ми отримаємо право провести ТЕDхKryvyyRih.